Gradovi

Kontejneri pretrpani smećem

Kontejneri pretrpani smećem
Foto: Ilustracija | Kontejneri pretrpani smećem

SANSKI MOST - Kontejneri pretrpani smećem i divlje deponije slika je koja je prisutna u Sanskom Mostu tokom ovog ljeta, a prema riječima tehničkog direktora JKP "Sana" Faruka Alagića, količina smeća koju odvoze povećana je za 40 posto u odnosu na ostali dio godine.

Alagić ističe kako je ovo uobičajena slika u Sanskom Mostu u ljetnom periodu zbog činjenice da veliki broj Sanjana koji žive i rade u inostranstvu dolazi za godišnje odmore i provodi ih kod svojih kuća. U ovom preduzeću raspolažu sa dva specijalizirana vozila i jednim kamionom za odvoz smeća, što je, kako ističe Alagić, nedovoljno za ljetni period. "Svjesni smo problema s ogromnim količinama smeća, ali mi se trudimo koliko možemo, čak smo intenzivirali ove aktivnosti. Jedan od velikih problema u gradu je nedovoljan broj kontejnera, pa se smeće odlaže pored njih i tako se stvara ekološki problem", istakao je Alagić.

On je dodao kako nabavka kontejnera nije u ingerenciji ovog preduzeća, nego samog korisnika i lokalnih vlasti.

Ističe kao je veliki problem u Sanskom Mostu činjenica da veliki broj građana nema sklopljene ugovore za odvoz smeća, iako je to zakonska obaveza.

I pored višemjesečne propagadne akcije koja je provedena kako bi se ukazalo na potrebu povećanja broja ugovora o odvozu smeća, rezultati su veoma mršavi.

"U proteklom periodu sklopljeno je tek nešto više od tri stotine ugovora i procjenjuje se da je to svega deset posto u odnosu na broj građana koji odbijaju sklopiti komunalne ugovore. Kako bi se povećao broj korisnika usluga odvoza smeća kroz zaključenje novih ugovora potreban je efikasniji rad inspekcijskih službi i provođenje restriktivnih mjera prema onima koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu", kaže Alagić.

I pored toga što se nalazi u stečaju, ovo preduzeće u posljednjih nekoliko godina postiže veoma dobre rezultate u svom poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije