Gradovi

Kos prešao u nezavisne odbornike

Kos prešao u nezavisne odbornike
Kos prešao u nezavisne odbornike

PRIJEDOR - Prva sjednica Skupštine grada Prijedora nakon opštih izbora započela je smanjenjem broja odbornika Demokratskog narodnog saveza /DNS/ sa devet na osam.

Odbornik Zoran Kos, koji je u Skupštinu grada Prijedora na lokalnim izborima 2012. godine ušao kao kandidat DNS-a, istupio je danas i zvanično iz te političke partije.

"Odbornik DNS-a Zoran Kos od danas djeluje kao nezavisni odbornik", najavio je predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović. 

Kos je na proteklim opštim izborima bio nosilac liste kandidata Srpske napredne stranke /SNS/ za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici jedan i osvojio je 458 glasova, dok je na lokalnim izborima 2012. godine kao treći na listi kandidata DNS-a za Skupštinu grada Prijedora dobio gotovo sedam puta veće povjerenje građana - 3.099 glasova. 

Tokom predizborne kampanje za protekle opšte izbore na pitanje zašto nije istupio iz DNS-a na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta održanoj prije izbora, 9. jula, Kos je odgovorio da je tada još bio član DNS-a i da je tek nakon tog datuma postao član SNS-a. 

Lider DNS-a Marko Pavić na završnoj centralnoj predizbornoj tribini ove stranke u Prijedoru, 10. oktobra, rekao je da su mnogi predstavnci drugih političkih partija u predizbornoj kampanji govorili protiv Prijedora da bi se dodvorili svojim stranačkim šefovima.

"Nisu razmišljali da mi treba da zajedno nastavimo razvijati svoj grad, ali svima im opraštam. Opraštam svima osim Zoranu Kosu. NJemu neću oprostiti tužbe koje je dužan platiti gradu", rekao je tada Pavić.

I nakon ove promjene, DNS u Skupštini grada Prijedora i dalje ima najveći broj odbornika - osam, kao i jedan mandat zagarantovan predstavnicima nacionalnih manjina koje je na listi ove stranke dobio Ukrajinac Štefan Stahnek.

Sedam odbornika ima SNSD, pet SDS, po dva Partija demokratskog progresa, Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija BiH, a po jednog Demokratska partija, Narodna demokratska stranke i Stranka za BiH.

Na opštim izborima održanim 12. oktobra iz Prijedora Marko Pavić iz DNS-a, Drago Tadić iz SNSD-a i Dušan Berić iz SDS-a osvojili su direktne mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

U odlazećem sazivu Narodna skupština Republike Srpske ima šest poslanika iz Prijedora Dragu Tadića, Gordanu Dukić i Dalibora Pavića iz SNSD-a, Svjetalnu Sredić i Predraga Rosića iz DNS-a, te Behzada Čirkina iz SDP-a BiH. 

Nijedan kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Prijedora na proteklim izborima nije dobio direktan mandat u najvišem zakonodavnom tijelu BiH. 

Kompenzacioni mandat dobio je Borislav Bojić iz SDS-a, a, osim njega, u prethodnom sazivu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bio je i Saša Bursać iz SNSD-a iz Prijedora, koji je na tu dužnost došao nakon imenovanja Nikole Špirića u Savjet ministara BiH. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije