Gradovi

Kotor Varoš: Tradicionalni sabor folklora i etno pjesme

Kotor Varoš: Tradicionalni sabor folklora i etno pjesme
Kotor Varoš: Tradicionalni sabor folklora i etno pjesme

KOTOR-VAROŠ - Povodom Dana opštine Kotor Varoš, u sportskoj dvorani održan je tradicionalni sabor folklora i etno-pjeme, na kojem su, osim domaćeg folklornog ansambla Etno-grupe "Žubor" i folklorne sekcije Osnovne škole "Sveti Sava", nastupili i kulturno-umjetničko društvo "Slavko Mandić" iz Laktaša.

Osnovni cilj manifestacije, koju je sinoć organizovalo Srpsko prosvjetno- kulturno društvo "Prosvjeta" Kotor-Varoš, jeste očuvanje i njegovanje narodne tradicije i običaja, izvornost i originalnost.

Predsjednik "Prosvjete" Slavica Marković rekla je da je ova manifestacija, koja se organizuje već šesti put povodom Dana opštine, svake godine sve posjećenija, te da se uvijek raduju nastupu gostiju iz Laktaša.

Kulturno-umjetničko društvo "Slavko Mandić" iz Laktaša ima oko 100 članova i tradiciju dugu 37 godina, a na sabor folklora u Kotor-Varoš dolaze svake godine.

Koreograf ovog društva Goran Ćetojević izjavio je da sa zadovoljstvom prihvataju poziv prijatelja iz Kotor-Varoša, te da ih raduje velika zainteresovanost publike za folklorna društva i uopšte za narodno stvaralaštvo.

"Predstavili smo se igrama iz Leskovca i šopskim igrama", naveo je Ćetojević.

Sabor folklora jedna je od najposjećenijih manifestacija koje se organizuju povodom 24. aprila - Dana Kotor-Varoši.

Načelnik opštine Dalibor Vučanović rekao je da će ovakve manifestacije uvijek imati podršku, jer narod ovog kraja voli tradiciju i običaje, koje treba njegovati i čuvati od zaborava.

Program obilježavanja Dana opštine Kotor-Varoš biće nastavljen promocijom knjige "Štit i mač", manifestacijom "Dječije veče", a biće završen Svečanom akademijom 24. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije