Gradovi

Kotorani šesti put oživjeli prošlost (FOTO)

Kotorani šesti put oživjeli prošlost (FOTO)
Kotorani šesti put oživjeli prošlost (FOTO)

DOBOJ - Za Kotorane koji danas žive diljem svijeta ovo je jedan od najboljih načina da se okupe i druže, a ja ću im se, ako me zdravlje posluži, i sljedeće godine pridružiti, poručio je 78-ogodišnji Osman Mrkonjić, najstariji učesnik "Baška pohoda", koji je po šesti put održan u Kotorskom, kod Doboja.

Samo za ovu priliku Mrkonjić je obukao i tradicionalnu nošnju, koju je pozajmio od lokalnog Kulturno-umjetničkog društva, a u povjerenju nam je rekao da ne bi žalio novaca da u svom ormaru ima takav komplet.

"Na sebi imam čakšire, pas, bijelu košulju, fes. To je starinska nošnja, koju je nekada nosio naš babo, naš djed, a eto ja sam to tako obukao. Ovo oblačim samo za 'Baška pohod'", rekao je Mrkonjić.

Organizatori ove manifestacije su Udruženje građana Kotorsko i Turistička organizacija grada Doboj, u sklopu koje se, osim šetnje ulicama Kotorskog u dužini od šest kilometara, održava i bogat kulturno-umjetnički program u kojem učestvuje KUD "Mladost" Kotorsko, koje ove godine slavi 65 godina postojanja.

"Članovi Udruženja prezentuju svoj projekat 'Podarimo Kotorskom zastavu države u kojoj živiš', a u sklopu koje su izložene 24 zastave, koje simolizuju države svijeta u kojima danas žive Kotorani", rekao je Vahid Mešić, predsjednik Udruženja građana Kotorsko koje je prije šest godina odlučilo da oživi "Baška pohod".

"Svi Kotorani koji žive u inostranstvu, i koji žive izvan Kotorskog, namjenski dolaze svake godine da posjete ovu manifestaciju tako da je ona značajna. Uvrštena je u kalendar dešavanja Turističke organizacije RS, a samim tim i Turističke organizacije grada Doboj", navodi Mitra Đuričić, direktorka Turističke organizacije.

Manifestacija "Baška pohod" vezuje se za izreku "Baška Turci, baška Kotorani", koju je davne 1850. godine kazao turski vojskovođa Omer paša Latas, koji je vraćajući se sa boja iz okoline Gradačca odlučio da svoju vojsku odmori u Kotorskom, što je za njegove mještane bio veliki trošak, jer su morali da ih nahrane i napoje.

Pošto im je po dolasku u nedjelju kazao da će Kotorsko napustiti nakon što u petak klanja džumu, dovitljivi mještani odlučiše da džumu klanjaju u utorak, a molitvi je prisustvovao i Omer paša Latas.

"Na izlasku iz džamije on je rekao 'Kakav ste vi to čudan narod?! Svi muslimani svijeta klanjaju džumu petkom, a vi utorkom! Neka vam bude na dušu, prevarili ste me, ali vi ste baška. Baška Turci, baška Kotorani'", objasnio je Salih Mešić, te dodao da pohod koji su uvijek održava utorkom u znak sjećanja na džumu koju su Kotorani klanjali utorkom, završava na mjestu koje se zove "Meraje" na kojem je bila vojska Omer paše Latasa.

Prije početka "Baška pohoda" Satka Huskić, Kotoranka koja danas živi u Maglaju, demonstrirala je kako se na siniji uz pomoć oklagije pravi tradicionalna pita maslenica, nakon čega je predstavnike "sedme sile" počastila već pripremljenim pitama od sira, i bundeve, te neizostavnim burekom.

"Za pitu maslenicu potrebno je brašno, ulje, so, od toga se zakuha jufka, koja treba da odstoji, a zatim se razvija. Za to vrijeme se pripremi podljev od domaćeg kajmaka, doda se malo maslaca ili još bolje ako se ima masla, domaćeg. S obzirom da imam veliko iskustvo, nije bilo potrebno puno vremena da je napravim", rekla je Huskićeva, te dodala da su joj krompiruša i burek omiljene pite.

Huskićeva je ispričala da je kao petnaestogodisnja djevojčica iz znatiželje počela da mijesi pite, a svim tajnama ovog zanata ju je naučila majka, koja je bila vrsna kuharica tradicionalnih bosanskih jela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije