Gradovi

Kršić: Nakon izbora predstoji mnogo posla

Kršić: Nakon izbora predstoji mnogo posla
Kršić: Nakon izbora predstoji mnogo posla

STANARI - Kandidat SDS-a za prvog načelnika opštine Stanari Mladen Kršić izjavio je Srni da po okončanju prvih lokalnih izbora "predstoji težak period, jer se počinje od nule".

"U prvo vrijeme, nakon izbora, neće se moći govoriti o bilo kakvim rezultatima rada, jer su ovo, realno, prijevremeni izbori. Do redovnih imamo godinu i po dana i u tom periodu treba formirati opštinske organe i postepeno preuzimati ingerencije od grada Doboja, nakon čega će se tek moći govoriti o nekim rezultatima", rekao je Kršić. 

Prema njegovoj procjeni, ozbiljniji privredni projekti na području opštine Stanari mogu se očekivati tek za nekoliko godina, pod uslovom da za to postoje sredstva i potrebna dokumentacija. 

On je dodao da nakon izbora, u roku od 30 dana, treba konstituisati lokalnu skupštinu, a potom opštinske organe. 

"Treba otvoriti račune, donijeti odluku o privremenom finansiranju, utvrđivati prioritete u radu, prostorne i regulacione planove... Predstoji mnogo posla i za načelnika opštine i za lokalnu skupštinu", ocijenio je Kršić. 

On je rekao da je jedan fiskalni kvartal izgubljen, te da predviđa da će opštinski budžet u ovoj godini iznositi oko 1.500.000 KM. 

"Procjenjujem da će već u narednoj godini opštinski budžet raspolagati sa oko 4.500.000 KM. U prilivu sredstava oslanjamo se na EFT-Rudnik i Termoelektranu /RiTE/ Stanari koji od naredne godine počinje sa komercijalnim radom i predstavljaće okosnicu privrednog razvoja ovog područja", kaže Kršić.

Prema njegovim riječima, priliv sredstava od EFT-RiTE neće se koristiti za plate administracije, već za infrastrukturni razvoj, davanja kredita i podsticajnih sredstava investitorima. 

On je naveo da je zapošljavanje radnika trenutno uslovljeno potrebama EFT-RiTE, gdje će, kako kaže, do kraja godine biti zaposleno oko 200 novih radnika. 

Kršić je rekao da će, ukoliko pobijedi na izborima, u prvoj godini opštinska administrativna uprava brojati 10 do 15 radnika koji će biti smješteni u pet kancelarija novoizgrađenog Doma kulture.

On navodi da je SDS u proteklom periodu aktivno radio na izgradnji putne infrastrukture ruralnih područja u opštini Stanari, koji su, prema njegovom mišljenju, dobro povezani sa centrom. 

Kršić dodaje da se za obnavljanje statusa opštine Stanari borio proteklih 30 godina, te da, kako kaže, SNSD nezasluženo prisvaja zasluge za osnivanje opštine i da to koristi u predizborne svrhe. 

On tvrdi da "SNSD u proteklom periodu nije realizovao nijedan projekat u Stanarima i područnim selima". 

Kandidat SDS-a za načelnika opštine Stanari ne očekuje veće probleme u vezi sa sukcesijom sredstava i imovine sa gradom Doboj, a ukoliko do njih i dođe, kaže on, pristupiće se arbitraži. 

"Tokom 55 godina Stanari su Doboju dali mnogo više, nego što je grad u posljednjih 20 godina uložio u ovo područje", smatra Kršić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije