Gradovi

Liker od banane opio Hercegovce i Crnogorce

Liker od banane opio Hercegovce i Crnogorce
Liker od banane opio Hercegovce i Crnogorce

TREBINJE - Dragiša i Mirjana Jovanović iz Trebinja prvi su na ovim prostorima počeli da prave liker od banane, po kome su za vrlo kratko vrijeme, uz još desetak vrsta domaćih likera i rakije, postali prepoznatljivi, dok je potražnja za patentiranim proizvodom sve veća.

Iako žive u Trebinju, ovaj bračni par ideje za dobru kapljicu pronalazi dvadesetak kilometara od grada, u selu Nudo, gdje grade kuću, u kojoj uz pucketanje vatre, probavaju sastojke i uspijevaju da nađu  pravi ukus i zadovolje svoje mušterije.

 Dragiša kaže da je "pogodak"  postigao sa likerom od banane, koji mu je donio solidnu zaradu, napominjući da svako ko  proba, dolazi po novu flašu.

"S obzirom da se već trideset godina bavim pčelarstvom, često sam išao na sajmove i izlagao. Ja bih se  vraćao sa zahvalnicom, dok bi moji sugrađani, koji su predstavljali pića, brojali usput novac“, kaže Dragiša.

Tada je došao na ideju da i on nešto osmisli i dođe do zarade,  što mu je omogućio liker od banane.

Osnova za ovo piće su med i domaća rakija od 50 stepeni, to se zatim "sjedinjuje", a nakon toga se stavlja u posudu u kojoj su  banane i par mjeseci miješa, dok se sav miris iz banane ne izvuče.

"Liker je napravljen kao malo jači, od 50 stepeni, jer nisam želio da naše dame ostanu uskraćene za dobru kapljicu, a one su mi i najbolje mušterije“, u šali kaže Dragiša.

 Uz još nekoliko sastojaka, koji ostaju tajna, te degustaciju i sugestiju komšija, nastaje odličan liker od banana  koji dostiže cijenu do 30 KM.

Ovaj "slatki proizvod", osim Hercegovaca, najviše kupuju Crnogorci, ali i turisti koji dolaze u Trebinje.

Dragiša planira i proizvodnju rakije od banane, ali mu problem predstavlja to  što ovo južno voće ne može da nađe u odgovarajućim količinama. Sem toga, banane treba  da su dobre i zrele za ovakvo  piće.

"Banane, u potrebnim količinama, a to je oko 300 kilograma, ne mogu da nađem ni u jednoj hladnjači. Tražio sam u Podgorici i Nikšiću, čak sam se obraćao i ljudima koji drže diskonte, ali za sada je nema", ističe Jovanović.

Osim mnogobrojnih likera, među kojima su i oni od višnje, koprive, kajsije, oraha, mente, na policama porodice Jovanović nalazi se kvalitetni med u saću, kandirano voće i razne rakije.

Dragiša je poznat kao veoma kreativan domaćin, ali je svojim novim proizvodom iznenadio sve. 

Brdo iznad kuće krasi mala "crkva" koju je napravio od košnica, okružena sa osamdesetak pčelinjih društava.

 "Crkva je simbol vjere i želio sam da se nalazi baš na ovom mjestu, za blagostanje i dobar rod pčela koje su i simbol ovog kraja", kaže Dragiša i napominje da ta "crkva" ima vrata, prozore, krov, zvonik i krst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije