Gradovi

Lokalni zbori u Stocu u nedjelju: Oko 3.000 birača neće na birališta

Lokalni zbori u Stocu u nedjelju: Oko 3.000 birača neće na birališta
Lokalni zbori u Stocu u nedjelju: Oko 3.000 birača neće na birališta

SARAJEVO - Ostajemo pri bojkotu i oko 3.000 birača neće u nedjelju, za kada su zakazani, izaći na ponovne lokalne izbore za općinu Stolac, kazali su u petak iz "Inicijative za Stolac".

"Nećemo pristati na ovakve izbore", dodala je Aida Gabela iz "Inicijative za Stolac" i odgovorila da nisu odlučili da li će biti posmatrači na izborima.

Kandidati za načelnika su Mato Komšić (SDF) i Stjepan Bošković (HDZ), a nakon što je CIK, poslije prekinutih izbora u Stocu, sa spiska skinula Salmira Kaplana (SDA). Na listi više nisu kandidati za Općinsko vijeće Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović i Božo Raguž. Kaplan je izjavio da je s ovakvom izbornom komisijom "koja ispunjava želje HDZa" bojkot najbolje rješenje. Rekao je da bi bilo bitno da Bošnjaci učestvuju u lokalnoj vlasti, te da nemaju problem s tim ko će pobijediti ako je pošteno.

Politički analitičar Slavo Kukić ističe da je najružniji scenarij ako bojkot na etničkoj ravni bude potpun jer će to biti razlog da se postavi pitanje legitimnosti izbora, te će biti element daljeg međuetničkog zaoštravanja odnosa u BiH i element kojeg će političari eksploatisati u tezi o neravnopravnosti jednog ili drugog naroda, i talasati prostor cijele BiH.

"CIK neće moći prati ruke jer su postupili na način koji je upitan, a ni lideri SDA i HDZ BiH neće moći prati ruke", dodao je Kukić.

Iz CIKa su istakli da će prvi put njihovi ovlašteni službenici biti prisutni na svim biračkim mjestima gdje će nadgledati i koordinirati rad Izborne komisije i biračkih odbora, te reagovati u slučaju da primijete nepravilnosti.

"Upozoriće predsjednika biračkog odbora da se, na primjer, ne smije prihvatiti da neko glasa ako je već glasao ili ako neko pokaže identifikacioni dokument koji se ne može iskoristiti po zakonu. Ako predsjednik ne postupi, biće obaviještena Općinska izborna komisija (OIK), koja će imati ovlast da prekine proces, zamijeni predsjednika ili dođe i riješi tu situaciju. Ako se zamijene članovi biračkih odbora zbog nezakonitog rada ili neopravdanog izostanka, a ne mognu se popuniti, moći će se imenovati naš ovlašteni službenik", pojasnila je predsjednica CIKa Irena Hadžiabdić.

Kao i za izbore održane 2. oktobra, biće 24 biračka mjesta, ali birački spisak je drugačiji s obzirom na to da su dostavljeni podaci o 143 osobe za koje postoje izvodi iz matične knjige umrlih, a na spisku su.

"Pitanje je ko taj podatak nije evidentirao. To je predmet dalje istrage. Za ove 143 osobe u Stocu imaćemo evidentiran potpis predsjednika OIKa i zvjezdicu kod imena u rubrici 'napomena', što je znak da niko u njeno ime ne smije glasati", kazala je Hadžiabdićeva.

U "Inicijativi za Stolac" tvrde da ima bar još 300 umrlih na biračkom spisku.

Interes posmatrača je povećan pa je zahtjeve predalo još 25 međunarodnih posmatrača uz ranijih 300, a stiglo je više od 270 zahtjeva od političkih subjekata. Sigurnost izbora, kaže Hadžiabdićeva, dignuta je na vrlo visok nivo.

Iz koalicije "Pod lupom", koja je prva ukazala na nepravilnosti izbora, u petak su kazali da dosad nisu imali prijava, te da će izbore budno pratiti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije