Gradovi

Završeni protesti u Maglaju: Problemi nastali nakon poplava moraju biti riješeni

Završeni protesti u Maglaju: Problemi nastali nakon poplava moraju biti riješeni
Završeni protesti u Maglaju: Problemi nastali nakon poplava moraju biti riješeni

MAGLAJ - Završeni su protesti građana na magistralnom putu M-17 Maglaj-Doboj kod mjesta Kosova.

S obe strane formirale su se duže kolone vozila tako da se vozačima skreće pažnja da budu strpljivi i da izbjegavaju rizična preticanja, saopšteno je iz IC BIHAMK-a.

Mještani naselja Kosova odblokirali su magistralni put Doboj-Maglaj na kojem su danas prekinuli saobraćaj na dva sata da bi ukazali na probleme koji nisu riješeni nakon katastrofalne poplave iz 2014. godine.

Predsjednik ova maglajske mjesne zajednice Enes Sejmenović rekao je okupljenim mještanima da je danas poslata jasna poruka da njihovi problemi moraju biti riješeni i da je naredni korak razgovor sa predstavnicima institucija.

Tokom blokade okupilo se četrdesetak mještana, a bili su prisutni pripadnici policije.

Načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić obratio se okupljenima da razumije njihovo nezadovoljstvo, ali da je, s obzirom na ovlaštenja, nemoćan da reaguje.

"Opštinsko vijeće vodilo se činjenicom da je direktor Fonda /za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH/ Jasmin Jaganjac potpisao pojedinačne ugovore sa mještanima i doznačena sredstva nisu namijenjena ovoj kategoriji, jer očekuje od fonda da ispuni svoje obaveze", rekao je Mustajbašić.

On je naveo da su potpisani ugovori tripartitni, između korisnika usluga, opštine i fonda, koji je i trebalo da obezbijedi sredstva.

Mustajbašić ističe da u proteklom periodu bezuspješno pokušavaju stupiti u razgovor sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Prema ugovoru sa Fondom, oštećene porodice za kupovinu novog zemljišta od fonda treba da dobiju po 5.000 KM, za izgradnju stambenog objekta oko 35.000 KM, te da će za tri porodice biti obezbijeđene montažne kuće.

Mještani maglajske mjesne zajednice Kosova, čiji su stambeni objekti oštećeni u klizištima tokom poplava 2014. godine, danas su blokirali magistralni put Maglaj-Doboj u ovom mjestu, kako bi skrenuli pažnju javnosti na njihov problem.

Okupljeni mještani izrazili su nezadovljstvo što se već dvije godine njihov problem ne rješava, žive kao podstanari i već su finansijski prezaduženi, a naglašavaju i da su već istekli kupoprodajni ugovori za zemljište.

Predsjednik mjesne zajednice Kosova Enes Sejmenović rekao je da postoje načini za rješavanja problema 17 porodica, čiji su stambeni objekti oštećeni u klizištima i poplavama, dodavši da odgovornost leži na Vladi FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije