Gradovi

Manifestacija "Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela" u Novom Gradu

Manifestacija "Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela" u Novom Gradu
Manifestacija "Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela" u Novom Gradu

NOVI GRAD - Na manifestaciji "Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela - Novi Grad 2012", koja je počela danas, učestvuje 30 izlagača iz novogradske i susjednih opština.

Opština Novi Grad manifestaciju organizuje četvrtu godinu zaredom, u saradnji sa Društvom pčelara, Udruženjem voćara i Udruženjem "Plodovi sela".

Otvarajući manifestaciju načelnik opštine Snježana Rajilić rekla je da stanovnici Novog Grada danas i sutra mogu da se upoznaju sa proizvođačima i njihovim proizvodima, te da kupe sve što im je potrebno za zimnicu.

Ona je podsjetila da se tokom septembra realizuje i kampanja "Naše selo - kupujmo lokalno" čiji je cilj predstavljanje novogradskih poljoprivrednih proizvođača i razvijanje svijesti o značaju kupovine domaćih proizvoda. 

Predsjednik Udruženja pčelara Novi Grad Miloš Odžić rekao je da je ova godina veoma loša za pčelare. "Nećemo imati mnogo meda za prodaju, a neki pčelari ga neće imati uopšte, već će morati da hrane društva, ali ipak imamo nešto i za pokazati", rekao je Odžić.

Iako pčelari imaju opštinske i republičke podsticaje, Odžić napominje da im je, s obzirom na nepovoljne vremenske uslove, potrebna dodatna pomoć.

Društvo pčelara Novi Grad ima 48 članova koji u posjedu imaju 2.500 košnica.

Osim pčelara, proizvode su na manifestaciji u Novom Gradu, izložili i proizvođači voća i povrća. Na tri etno štanda izloženi su ručni radovi.

Prema riječima izlagača, prinos povrća i voća ove godine umanjen je za 50 odsto na parcelama koje nisu navodnjavane.

Na području opštine Novi Grad registrovano je 20 poljoprivrednih proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom i 20-ak koji se bave proizvodnjom povrća na otvorenom. Voćarstvom se bavi 60-ak domaćinstava na površini od oko 30 hektara.

Manifestacija "Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela" biće završena sutra dodjelom zahvalnica učesnicima i diplome za najljepše uređen štand. Večeras od 18.00 časova pripremljen je jednočasovni program u kojem će nastupiti Kulturno-umjetničko društvo "Una". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije