Gradovi

Masovno trovanje pasa u Tesliću: Otrov postavljaju na javne površine

Masovno trovanje pasa u Tesliću: Otrov postavljaju na javne površine
Foto: Ilustracija | Masovno trovanje pasa u Tesliću: Otrov postavljaju na javne površine

Oko 15 pasa otrovano je u protekla dva dana u Tesliću. Iako problem lutalica postoji već godinama, građani i udruženja za zaštitu životinja ogorčeni su ovakvim postupkom nesavjesnih pojedinaca. Sistemskog rješenja još nema, tvrde građani, pa je neko, izgleda, odlučio da ovaj problem riješi na svoju ruku.

Osim lutalica, stradali su i kućni ljubimci, ističu građani. Psi, tvrde, nisu bili agresivni niti su koga ugrožavali. Vjeruju da je hrana, koju je moguće vidjeti na javnim površinama u gradu, otrovana, prenosi "RTRS".

"Realno, vi ne možete uticati na to šta će pas da nađe na ulici i pojede, taj otrov je postavljen na javne površine što je samo po sebi krivično djelo", rekao je Dinko Matičić iz Udruženja građana "Spas šapama".

Ovo nije prvi put da se psi ubijaju, tvrde u ovom Udruženju. Pojedinci već godinama vatrenim oružjem nastoje da ih se riješe. Iz ovog Udruženja poručuju da ovo nije samo napad na životinje, već i da se ugrožava bezbjednost građana.

"Nije mi jasno kako je neko mogao tek tako da ostavi otrov na ulici. Otrov je opasan i po životinje i po ljude. Postaviti otrov u parku gdje se toliko djece tu igra", ističe Sofija Matičić.

U ovom Udruženju traže od nadležnih da se pokrene krivičnio postupak protiv NN lica jer je ovo, kako kažu, krivično djelo. U opštini Teslić, pak, apeluju na građane da rješavanje problema pasa lutalica prepuste nadležnima.

"Niko iz opštinske uprave nadležnog odjeljenja, niti higijeničarska služba ne rješava na ovaj način problem pasa lutalica. Oštro osuđujemo ovaj slučaj", rekao je Vanja Pejkanović, šef Odsjeka za odnose s javnošću u Opštini Teslić.

Godinama problem  pasa lutalica niko ne rješava u Tesliću, a u udruženju "Spas šapama" ističu da bi se čipovanjem broj pasa na ulicama smanjio.

Dok se ovaj problem sistemski ne krene rješavati, građani Teslića su uvjereni da će se ovakve stvari, nažalost, i dalje dešavati, a odgovorni i dalje neće biti kažnjeni.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije