Gradovi

Matematička konferencija u Trebinju u čast profesora

Matematička konferencija u Trebinju u čast profesora
Foto: N.N. | Matematička konferencija u Trebinju u čast profesora

TREBINJE - U čast Milenka Pikule, osnivača Katedre za matematiku na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, čiji je profesor i dugogodišnji dekan, u Trebinju se na Fakultetu za proizvodnju i menadžment održava dvodnevna matematička naučna konferencija, koja se bavi savremenim problemima ove nauke.

Na konferenciji, na kojoj je prijavljeno više od 50 naučnih radova i uz učešće preko 70 profesora univerziteta, matematičari će se baviti širokim spektrom naučnog istraživanja iz oblasti matematike, nakon čega slijedi štampanje zbornika odabranih radova.

"Zbornik se neće moći koristiti kao udžbenička literatura jer su u pitanju radovi na mnogo višem nivou, koji preferiraju da budu naučni, dok se naša studentska sekcija sada bavi ovakvom tematikom, jer će neki od studenata postati naše kolege i baviti se ovom djelatnošću", pojasnio je dekan trebinjskog Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušan Jokanović.

Značaj manifestacije je potvrdio i dekan Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo Draga Mastilović, naglasivši da Katedra za matematiku izvodi dva studijska programa - za matematiku i računarstvo i matematiku i fiziku, gdje su se, kako dodaje, obrazovali i još se obrazuju i brojni kadrovi Hercegovine.

Profesor Pikula, kome je konferencija i posvećena, istakao je da je ovo za njega veliki trenutak, te da će se, koliko to bude mogao, angažovati i ubuduće na polju matematike.

Skup u Trebinju je pozdravio i gradonačelnik Luka Petrović, naglasivši da će konferencija, koja se u ovom gradu organizuje već petu godinu zaredom, dati doprinos nauci uopšte, ali i istraživačkoj stanici koju planiraju otvoriti u bivšoj školi u Zgonjevu, kod Trebinja.

Naučnoj konferenciji prisustvuju i matematičari iz Rusije i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije