Gradovi

Medicinski radnici Doma zdravlja u Bileći stupili u generalni štrajk

Medicinski radnici Doma zdravlja u Bileći stupili u generalni štrajk
Foto: Arhiva N.N | Medicinski radnici Doma zdravlja u Bileći stupili u generalni štrajk

BILEĆA - Medicinski radnici Doma zdravlja "Sveti Luka" u Bileći stupili su u generalni štrajk zbog, kako kažu, nezadovoljstva svojim statusom i teške materijalne situacije, na koju su ukazali prije petnaestak dana štajkom upozorenja.

Oni kažu da se niko nije udostojio da riješi problem neisplaćenih plata za protekla tri mjeseca i doprinosa za zdravstveno i socijalno osiguranje koji im nisu izmirivani u protekle četiri godine. Medicinari su zato odlučili da ne pružaju zdravstvene usluge nikome osim u hitnim slučajevima.

Očekuju da se u rješavanje njihovog problema uključe Fond zdravstvenog osiguranja, resorno ministarstvo i osnivač Doma zdravlja - opština Bileća, ali, s obzirom na to da se niko nije uključio u rješavanje problema, kako kažu, slijede i radikalnije mjere.

"Svjesni da smo u fazi propadanja, da su nam i računi blokirani, ne preostaje nam ništa drugo nego još radikalnije mjere na koje zakonski imamo pravo, a to su generalni štrajk i tužba", rekla je juče Marina Bošnjak, predsjednica Sindikata Doma zdravlja.

Štrajku je prisustvovao i predsjednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić kako bi, kako kaže, sa svojim kolegama pokušao iznaći najoptimalnije rješenje za ovakvu situaciju, te da se najprije mora postaviti novi direktor.

Dosadašnji pomoćnik direktora Slavko Boljanović izjavio je za portal Moja Hercegovina da će odgovornost rukovođenja Domom zdravlja u Bileći preuzeti samo ukoliko se napravi dobar sanacioni plan za ozdravljenje ove zdravstvene ustanove.

"Da bi ozdravio ovaj dom zdravlja mislim da su potrebne tri godine. Treba napraviti sanacioni plan u kome će učestvovati radnici Doma zdravlja, lokalna uprava, onda bi tu obavezno trebalo da bude neko iz Fonda zdravstvenog osiguranja, iz Ministarstva zdravlja, i ja ću predložiti da bude neko od zdravstvenih menadžera koji uspješno vode javne zdravstvene ustanove", rekao je Boljanović.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić, međutim, kaže da opština izdvaja onaj dio sredstava za koji je zadužena lokalna zajednica i da je iz skromnog bilećkog budžeta nemoguće izdvojiti više.

Dugovanja Doma zdravlja "Sveti Luka" u Bileći su samo za doprinose premašila milion maraka, dok se ukupan dug popeo na oko 2,3 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije