Gradovi

Medvjed uništava pčelinjake i usjeve

SREBRENICA - Stanovnicima srebreničkih mjesnih zajednica Krnjići i Toplica u posljednjih mjesec dana štetu pričinjava medvjed koji uništava pčelinjake i usjeve.

Mještanin sela Tokoljaci Šefket Ćivić kaže da mu je medvjed uništio dvije košnice, a da je u selu Gođevići jednom domaćinu uništio 12, a drugom pet košnica.

"Uništio je i plantažu jagoda Stanimiru Jovanoviću iz Krnjića, kao i druge usjeve domaćinima iz tog sela", priča Ćivić.

On je potvrdio da su slučajevi pričinjavanja šteta prijavljivani i da su uviđaj obavili članovi opštinske Komisije za procjenu šteta, ali da još nisu dobili nikakav odgovor, niti odštetu.

"Dežuram svake večeri i bacam petarde kada se psi jave i osjete medvjeda u blizini, da bih spriječio njegov dolazak do kuća i pčelinjaka, ali to je iscrpljujuće", priča Ćivić.

On strahuje da mu medvjed ne uništi i ostalih 40 košnica, jer od pčelarstva izdržava porodicu.

"Bojim se da će nasrnuti na kuću, jer se svake noći pojavljuje u selu", kaže Ćivić, koji strahuje za članove porodice i ostale ljude iz sela, i traži zaštitu članova Lovačkog društva "Javor" iz Srebrenice, jer ne zna kome da se obrati i ko je nadležan za rješavanje problema stanovnika sa zaštićenim vrstama životinja koje pričinjavaju štete, unose strah i predstavljaju opasnost po mještane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije