Gradovi

Medvjeda tjeraju petardama

Medvjeda tjeraju petardama
Medvjeda tjeraju petardama

ŠIPOVO - Medvjedi su na nekoliko seoskih domaćinstava kod Šipova postali stalni gosti koji se noću pojavljuju tumarajući po baštama i oko štala, praveći štetu na usjevima i plašeći domaće životinje, a mještani nepoželjnog gosta pokušavaju otjerati petardama.

Posjete medvjeda jednom domaćinstvu, koje je udaljeno od ostalih kuća u selu Mujdžići, toliko su česte da je, prema riječima domaćina, pravo čudo ukoliko se jedno veče ne pojavi.

"Medvjed nam vršlja po bašti i plaši krave u štali. Od jedne bašte sam već odustao jer tu ništa ne može opstati. Djecu moram pratiti putem i usput bacati petarde kako bih ga uplašio, a kada se vraćam kasno sa posla, obavezno moram ići autom", ispričao je N.J. iz Mujdžića, čija je kuća nešto izolovanija od ostalih u ovom selu.

Prema njegovim riječima, u štali je ostavljao i upaljen radio kako bi uplašio medvjeda, a obraćao se i lokalnom lovačkom udruženju.

"Lovci su me posavjetovali da bacam petarde jer se on boji baruta, pa bi se tako mogao uplašiti, ali svakako da nam to nije dovoljna zaštita niti nam petarde daju neku sigurnost", dodao je on.

Kako saznajemo, medvjed je nepoželjan posjetilac i u selu Trnovo, nadomak Šipova, gdje je već upadao u stado ovaca i pravio materijalnu štetu, a kako tvrde u Lovačkom udruženju "Tetrijeb" u Šipovu, prijavljeno im je nekoliko slučajeva gdje su ove životinje pravile štetu.

"Ta šteta se prijavljuje gradskim inspekcijama, ali tamo gdje nisu ograđene bašte, nažalost, ne može se očekivati nikakva nadoknada. Mi kao udruženje imamo obavezu da prihranjujemo životinje i posavjetujemo građane kako da se na neki način sami zaštite. Samo u slučaju kada je medvjed agresivan ili ugrozi živote građana, možemo tražiti dozvolu za odstrijel", kazao je Davor Kopanja, sekretar Lovačkog udruženja "Tetrijeb".

On je objasnio da su zbog nedostatka šumskih plodova na lokalitetima gdje žive medvjedi oni primorani da prilaze baštama i hrane se usjevima, te dodao da dosad nije bilo slučajeva da su ove divlje životinje napadale ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije