Gradovi

Medžlis IZ srušio spomenik u Kozarcu

Medžlis IZ srušio spomenik u Kozarcu
Medžlis IZ srušio spomenik u Kozarcu

PRIJEDOR - Islamska zajednica srušila je spomenik Fatimi Mujkanović na lokalnom mezarju u Kozarcu, kod Prijedora, jer nije bio po ukusu lokalnih dužnosnika IZ.

To tvrdi Armina Mujić, koja je majku na tom mezarju sahranila 2009. godine te time ispoštovala njenu posljednju želju da je sahrani pored oca Rešida Mujića i podigne joj isti nadgrobni spomenik kakav su podigli njemu 1989. godine.

Mujićeva je navela da nadgrobni spomenik njene majke valjda nije bio u skladu s nekakvim pravilima koja su posljednjih godina u svojim glavama zacrtali neki ljudi.

"Konkretno mislim na Amira Mahića, glavnog imama u Kozarcu, koji je doveo ljude da ga sruše. Mezar moje majke je doslovno preoran. Ništa tu ne bi bilo sporno da u istom mezarju već ne postoje takvi i slični spomenici ili da se radi o mezarju u kojem svi nadgrobni spomenici moraju biti identični", navela je ona.

Armina kaže da je odluka o rušenju nadgrobnog spomenika njene majke donesena kada je ona bila u posjeti kod sestre u Australiji te tvrdi da je niko nije kontaktirao da se eventualno pokušaju dogovoriti.

Amir Mahić, glavni imam u Kozarcu, ostao je pri tvrdnji da se u ovom slučaju nije mogao napraviti nikakav kompromis.

Spomenik je sagrađen u aprilu prošle godine, a srušen je 17. aprila ove, po nalogu Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije