Gradovi

Miličević: Školski odbori smijenjeni protivzakonito

Miličević: Školski odbori smijenjeni protivzakonito
Miličević: Školski odbori smijenjeni protivzakonito

TESLIĆ - Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, tokom konferencije za novinare, koja je danas održana u Opštini Teslić, rekao je da su u zadnjih mjesec dana u opštini Teslić, odlukom bivšeg ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije, protivzakonito smijenjena dva kompletna školska odbora osnovnih škola - u Pribiniću i centralne osnovne škole "Petar Petrović Njegoš".

Prema riječima Miličevića, istovremeno, takođe nezakonito, imenovani su tzv."privremeni" školski odbori, "što je do sada nepoznata kategorija".

"U zadnjih godinu i po dana to im nije polazilo za rukom, jer su regularno izabrani školski odbori, u pet osnovnih i dvije srednje škole, birali za direktore kandidate na koje Mutabdžija nije davao saglasnost. Bilo je slučajeva da je kandidat za direktora bio biran od školskog odbora jednoglasno - 7:0, a da i pored toga, nije dobio saglasnost ministra", pojasnio je tom prilikom Miličević, dodavši da u pet škola u Tesliću, zbog toga, skoro dvije godine nije bilo direktora, već je po postavljan v.d, "što je presedan u RS".

"Nećemo dozvoliti ovakvu samovolju i biranje direktora škola u Tesliću bez mišljenja lokalne zajednice. Radi se o klasičnom kršenju zakona i potcjenjivanju roditelja, djece, prosvjetnih radnika i lokalne zajednice", kategoričan je Miličević.

On je istakao da su članovi školskih odbora legalno izabrani predstavnici roditelja, prosvjetnih radnika zaposlenih u tim školama, kao i predstavnici izabrani od strane Skupštine opštine Teslić, i da samo oni koji su ih birali mogu i da ih smjenjuju.

Smijenjeni školski odbori, dodao je, poveli su u zakonom predviđenom roku upravne sporove pred nadležnim sudom.

"Nakon presuda, sve odluke koje donesu nasilno izabrani školski odbori biće nevažeće", rekao je Miličević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije