Gradovi

Milorad Živković: Pokretanje privrede glavni prioritet

Milorad Živković: Pokretanje privrede glavni prioritet
Milorad Živković: Pokretanje privrede glavni prioritet

Nakon što je u tri mandata bio SNSD-ov poslanik u bh. parlamentu, Milorad Živković se vraća na lokalnu političku scenu i 2. oktobra se bori za funkciju gradonačelnika Doboja.

Iako mu je ovdašnji DNS uskratio podršku, Živković može računati na koalicione patnere iz SP-a, Ujedinjene Srpske, SRS - Srpska u sigurne ruke, SNS-a, Ekološke partije RS i Partije ujedinjenih penzionera.

NN: Više od decenije proveli ste na odgovornim mjestima u institucijama BiH. Ove godine se prvi put borite za mjesto gradonačelnika. Šta zamjerate aktuelnoj vlasti u Doboju i gradonačelniku?

Živković: Baveći se politikom na nivou RS i BiH u zadnjih 15 godina osjećao sam potrebu da zaokružim taj rad i na lokalnom nivou. Istovremeno ovom kandidaturom odgovorio sam na poziv svojih stranačkih kolega i nastojaću vratiti dug građanima Doboja za podršku svih ovih godina i izbora, radeći isključivo na rješavanju njihovih, rekao bih teških i nagomilanih problema u gradu Doboju.

Doboj ljudi pamte kao regionalni centar, drumsku i željezničku saobraćajnicu i mjesto gdje su smješteni jaki privredni subjekti. Osim prepoznatljivog urbanog izgleda na kojem su mu zavidjeli mnogi gradovi u bivšoj državi, Doboj je imao i zoološki vrt, gradski saobraćaj i velike zelene površine. Od svega navedenog poslije 25 godina vladavine SDS-a nije ostalo više ništa. Doboju je oduzet regionalni značaj, Derventa je preuzela 60 procenata izvoza regije, javni saobraćaj je izgubio na intenzitetu i dalje opada, a privredni subjekti su devastirani ili su napustili Doboj, veći dio je otišao u Teslić, Prnjavor i FBiH.

Izgubljena su i radna mjesta, pri čemu Doboj prednjači po stopi nezaposlenosti u čitavoj regiji, uključujući i njegove predratne dijelove koji su sada u FBiH. Najveću štetu ipak je pretrpio ljudski faktor, jer mu je uništena budućnost i želja kod mladih da sa svojim porodicama žive i rade u Doboju.

NN: Prije više od dvije godine Doboj je zadesila velika katastrofa, poplava. Da li se po Vašem mišljenju grad oporavio?

Živković: Ljudski gubitak je nenadoknadiv i strašno je što niko nije odgovarao za to. Dok će materijalna šteta vremenom biti nadoknađena marljivim radom Dobojlija uz pomoć institucija, humanitarnih organizacija, donatora i dobrih ljudi, privreda će imati teži i bolniji put oporavka s neizvjesnom budućnošću ako se ne učini sve da se poplave ne ponove. Nažalost, gradska vlast stagnira i po tom pitanju, obeshrabrujući i one rijetke koji su pomislili da ulažu u Doboj. Njihovo sadašnje predizborno pranje ulica je uzaldno i štetno, jer su odvodne cijevi začepljene ili popucale i potrebno je potpuno renoviranje gradske odvodne mreže s ugradnjom kolektora za otpadne vode. Tu vidim veliku šansu za apliciranje za projekte iz evropskih fondova, čije kapacitete dosadašnja vlast nije znala iskoristiti. Oporavak nije samo krečenje poplavljenih kuća i stanova, nego potpuni materijalno-ekonomski iskorak iz sadašnjeg siromaštva i neimaštine, i duhovni preporod s izlječenjem od sadašnje apatije i besperspektivnosti. Vraćanje osmijeha djeci, volje mladima da ostanu, žive i rade u Doboju sa svojim porodicama, te dostojanstva starima i penzionerima ultimativan je zahtjev po pitanju oporavka svima nama koji živimo ovdje.

NN: Ukoliko budete izabrani za gradonačelnika, koje projekte namjeravate realizovati?

Živković: Osim već poznatog programa u tri tačke: pokretanje privrede i povećanje broja zaposlenih, reorganizacija javne uprave i angažovanje resursa grada na socijalnom zbrinjavanju najugroženijih, namjeravam pokrenuti i završiti u mandatnom periodu projekte u saradnji s Vladom RS: nova bolnica, uređenje korita rijeke Bosne, pravljenje industrijskih zona, dovođenje kineskih investitora u te zone, zatim pokretanje "inkubatora" s poznatim dobojskim inovatorima kao savjetnicima mladim preduzetnicima, regulisanje saobraćajne gužve izgradnjom kružnih tokova, pokretanje građevinskog sektora masovnom izgradnjom na parceli u centru grada, kod nove pravoslavne crkve. Posebnu pažnju ću posvetiti podršci djeci i mladima te starijoj populaciji, koja vapi za pomoć. Izgradnja spomenika braniocima Doboja u centralnom parku predstavlja jedan od prioriteta mog rada još u ovoj godini mandata.

NN: Koje su Vaše prednosti u odnosu na protivkandidata?

Živković: Moj protivkandidat, aktuelni gradonačelnik Doboja, u zadnjih petnaestak godina svog mandata, kada je nakon djelovanja OHR-a i smjene nekolicine njegovih stranačkih kolega na leđima međunarodne zajednice došao na čelo opštine, nastavio je politiku SDS-a dodatno devastirajući grad i srozavajući njegov ugled. Nelegalna i neplanska gradnja, sumnjiva prodaja poslovnih prostora u glavnoj ulici, razni dirigovani tenderi smjestili su Doboj na zečelje regije i na vrh ljestvice po negativnim referencama u svim oblastima društvenog razvoja. Najveće zamjerke građani Doboja imaju na njegovu nezainteresovanost prema njihovim problemima, nedostatku dijaloga i uvažavanja zahtjeva porodica poginulih boraca za izgradnju spomenika braniocima Doboja u centralnom parku. Ništa manje zamjerke su mu upućene za njegovo sramno svjedočenje u Sudu BiH, protiv svojih dojučerašnjih saboraca, i kukavičko ponašanje u poplavama 2014. godine, kada se udavilo 11 naših sugrađana. Posebnu težinu ima njegovo insistiranje na ulasku Doboja u Zajednicu opština turskog svijeta. Osim svega navedenog što je dosadašnji gradonačelnik negativno učinio u Doboju, prednošću smatram i podršku šest partija sa sjedištem u RS mojoj kandidaturi: SP, Ujedinjena Srpska, Partija ujedinjenih penzionera, SRS - Srpska u sigurne ruke, SNS i Ekološka partija RS, za razliku od mog protivkandidata, koji ima podršku samo NDP-a i nekih partija s centralom u FBiH. Imam i podršku predsjednika RS, Vlade RS, svih institucija RS koje imaju uticaja na razvoj grada. Ipak, najveću prednost imam u želji građana Doboja za promjenama.

Protivkandidat

"Nezavisne novine" su u cilju objektivnog informisanja ponudile intervju i Obrenu Petroviću, aktuelnom gradonačelniku i kandidatu SDS-a za prvog čovjeka Doboja.

Međutim, iz njegovog izbornog štaba nam nisu odgovorili na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije