Gradovi

Mještani Brda kod Mrkonjić Grada: Pješačenje poput ruskog ruleta

Mještani Brda kod Mrkonjić Grada: Pješačenje poput ruskog ruleta
Mještani Brda kod Mrkonjić Grada: Pješačenje poput ruskog ruleta

MRKONJIĆ GRAD - Mještani naselja Brdo, nadomak Mrkonjić Grada, svakodnevno žive u strahu, jer izuzetno frekventan magistralni put, koji prolazi kroz to naselje, nema trotoar ni slično rješenje za bezbjedno kretanje pješaka, zbog čega se plaše da će neko ponovo nastradati.

Podsjećaju da su lani vozila udarila tri pješaka, od čega je jedna žena poginula, a dva muškarca su teško povrijeđena.

Posebno su zabrinuti za učenike, jer ovu saobraćajnicu koriste na putu do škole, s tim što na nekoliko dionica doslovno moraju hodati po kolovozu predviđenom za vozila, što je, napominju, ravno ruskom ruletu.

Zbog toga su se, naglašavaju, peticijom s nekoliko stotina potpisa obraćali opštini Mrkonjić Grad i "Putevima RS", ali problem još nije riješen.

"Lani su vozila udarila tri pješaka i u sva tri slučaja vozači su pobjegli, te su naknadno otkriveni. Ne možemo više čekati, plašimo se za djecu, a u opasnosti su i hiljade ljudi koji ljeti pješače prema Balkani. Neophodno je, ako ništa, napraviti stazu pored zaštitne ograde, s lijeve strane iz pravca Brda prema Mrkonjić Gradu, što nije puno para", navode mještani Brda.

Divna Aničić, načelnik opštine Mrkonjić Grad, ocjenjuje da je zahtjev mještana Brda za izgradnju pješačke staze u potpunosti opravdan.

Ona kaže da je opština finansirala izradu projektne dokumentacije za izgradnju pješačke staze - trotoara duž tranzita, dužine oko 2.700 metara.

"S obzirom na to da se radi o finansijski zahtjevnom projektu, opština nije u mogućnosti da sama finansira izgradnju trotara, a 'Putevi RS', koji su upoznati sa situacijom, nisu našli načina da nam pomognu", kaže ona.

Po riječima Aničićeve, cijeneći bezbjednost pješaka, opština će naredne godine sredstvima budžeta finansirati izgradnju dijela trotoara u dužini od oko 600 metara, i to od mjesta spajanja Ulice Milana Budimira na magistralnom putu, do mjesta skretanja u naseljeno mjesto Brdo.

"Nastavak izgradnje trotoara za šetnju do Balkane će zavisiti od pomoći viših nivoa vlasti i 'Puteva RS', s obzirom na to da se radi o magistralnom putu", poručuje Aničićeva.

Iz "Puteva RS" navode da im se u oktobru prošle godine obratila grupa građana sela Brdo, te da su im "Putevi" odgovorili da je neophodno da opština izvrši projektovanje i riješi imovinsko-pravne poslove.

"Opština treba da zatraži smjernice za izradu projektne dokumentacije, te našu saglasnost za realizaciju. Lokalna zajednica treba i da izvrši reviziju projektne dokumentacije i potraži građevinsku dozvolu. Nakon toga treba sačiniti finansijsku konstrukciju izrade pješačke staze s adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i ompremom puta", kažu iz "Puteva RS".

Na to iz opštine poručuju da su uradili sve što je bilo potrebno, dok mještani Brda upozoravaju da više ne mogu da čekaju, jer im je strpljenje na izmaku, a strah da će neko ponovo nastradati dostigao je vrhunac.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije