Gradovi

Mještani Kozarske Dubice protiv rušenja simbola grada

Mještani Kozarske Dubice protiv rušenja simbola grada
Foto: N.N. | Mještani Kozarske Dubice protiv rušenja simbola grada

KOZARSKA DUBICA - Stanovnici Kozarske Dubice protive se rušenju simbola grada, dok gradski oci uvjeravaju da se rušenje platana u Ulici dr Mladena Stojanovića mora uraditi zbog njihove starosti i bolesti, ali i bezbjednosti građana.

Mještani kažu da dubički platani predstavljaju prirodnu baštinu koja se po svaku cijenu mora sačuvati, pa tako Zoran Sinkić ističe da oni imaju neku povezanost sa mnogim svojim sugrađanima.

"Normalno je da svi mi imamo sentimentalni osjećaj prema njima iz mnogo razloga. Nažalost, i platani imaju svoj vijek trajanja kao i svi mi. Da smo se ranije brinuli o njima na adekvatan način, možda bismo im produžili život i još dugo uživali u njima, u njihovom hladu. Što je najvažnije - oni su pluća ovog grada i kao bedem stoje u odbrani obale od poplava", kaže Sinkić za "Nezavisne" i dodaje da ako im se može produžiti život - to bi bilo veoma dobro, ali ako oni završavaju svoj vijek, kao i sve u prirodi, onda treba naći rješenje da se ta ulica zaista uredi i da se oni opet vrate.

Darijan Babić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, kazao je da je u "Elaboratu o stanju platana u Ulici dr Mladena Stojanovića" utvrđeno da se stabla ne nalaze u registru zaštićenih prirodnih dobara. Dodao je da drveće datira iz doba Austrougarske te da godinama krošnje nisu orezivane pa grane predstavljaju opasnost i za prolaznike, ali i za stanare ove ulice.

"Oni ljudi kojima su ta stabla pred kućom jedva čekaju da se to ukloni, dok onima koji žive desetine kilometara na drugoj strani smeta što će platani biti uklonjeni", kazao je Babić i dodao da se sada čeka postupak okončanja javne nabavke da bi se krenulo sa radovima.

"Platani u našem gradu nisu pod zaštitom, oboljeli su i jako stari. Čine veliku štetu infrastrukturi u ulici, a nisu sigurni ni za prolaznike. Planiramo da uradimo rekonstrukciju ulice i ulažemo novac u iznosu od 180.000 KM. Ako sada ne uklonimo stabla, desiće nam se da nam unište novo ruho ulice", kaže Babić. Prema njegovim riječima, u ovoj ulici nije problem veličina stabla, već korijenje koje je ogromno i koje je podiglo, oštetilo i suzilo ulicu.

"U nekoliko navrata se dešavalo da smo uklanjali korijenje, proširivali ulicu, popravljali ivičnjake i sada je to dostiglo veliku razmjeru, kada se moraju u potpunosti ukloniti", pojasnio je Babić i dodao da će se prvo izvršiti uklanjanje stabala, a onda rekonstrukcija, kojom će se dobiti moderna ulica.

Iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS kazali su da drvored u Ulici dr Mladena Stojanovića ne uživa pravni status zaštite, odnosno ne nalazi se u Registru zaštićenih prirodnih dobara RS.

"Za potrebe izrade Urbanističkog plana Kozarske Dubice do 2020. godine Zavod je Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove dostavio popis evidentiranih prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti u obuhvatu plana, a između ostalih vrijednosti evidentiran je i drvored u Ulici dr Mladena Stojanovića", kazao je Dragan Kovačević, načelnik Odjeljenja za prirodno nasljeđe iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije