Gradovi

Mještani Kravice nezadovoljni procjenom štete

Mještani Kravice  nezadovoljni procjenom štete
Mještani Kravice nezadovoljni procjenom štete

BRATUNAC - Mještani Kravice nezadovoljni su radom Komisije za procjenu štete od majskih poplava opštine Bratunac u ovoj Mjesnoj zajednici, gdje, kako tvrde, u većem broju domaćinstava nije objektivno sagledana i procijenjena šteta u poljoprivredi i na građevinskim objektima.

Tvrde i da nekoliko domaćinstava, koja su prijavila štetu koju im je poplava nanijela, uopšte nisu obuhvaćena procjenom. Kravičani tvrde da je situacija na terenu drugačija od prikazane u izvještajima procijenjene štete u poljoprivredi i građevinskim objektima.

Milica Tomić iz ovog sela tvrdi da je na njenom imanju pričinjena materijalna šteta od najmanje 10.000 KM, a da je procijenjena na 2.000 KM.

"Poplavljen nam je objekat farme svinja površine 20 puta šest metara. Uništene su tri tone stočne hrane, a pojavila su se i klizišta, koja su nam porušila betonske podzide i ogradu", rekla je Tomićeva.

Ljubica Jovanović tvrdi da nije uopšte evidentirana šteta koju je pretrpilo njeno domaćinstvo.

"Bujica i nanosi uništili su nam zasade maline i šljive, te sjetvene površine na oko 2,5 dunuma. Porušena je betonska ograda, za čiju smo popravku morali izdvojiti više od 5.000 KM", rekla je Jovanovićeva.

Ona je ogorčena što članovi komisija za procjenu štete nisu popisali sva, nego samo neka oštećena domaćinstva.

Nakon većeg broja pritužbi, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slavica Jovanović iz Bratunca organizovala je sastanak u Kravici s predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoranom Maletićem, koji je potvrdio da ima nelogičnosti kada je riječ o procijenjenoj šteti na području Bratunca.

"Sve komisije koje su vršile procjenu štete formirane su na nivou opština, a mi smo samo pomagali u radu. Željeli smo da pomognemo oštećenima, ali, s obzirom da je popis napravio probleme u svim poplavljenim opštinama, potrebno je izvršiti reviziju kojom će se utvrditi kako je procjena obavljena na terenu i da li su ispravljani zapisnici koji se nalaze u opštinama te, ukoliko je bilo propusta i nestručne procjene, izvršiti korekcije da bi se realno obeštetila sva domaćinstva koja su imala štete od poplave", rekao je Maletić.

U opštini Bratunac tvrde da su komisije za procjenu štete od poplava radile objektivno.

Prilikom podjele vaučera poplavljenim domaćinstvima, krajem jula u Bratuncu, načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović pozvao je sva domaćinstva koja su oštećena u poplavama da, ukoliko im nije procijenjena šteta ili smatraju da nije objektivno obavljena, upute prigovore opštini da bi se obavila provjera i izvještaj o štetama dopunio, kao i podacima o šteti od julske poplave u Kravici i još četiri mjesne zajednice u ovoj opštini.

Rok za podnošenje prijava istekao je polovinom avgusta i očekuje se da se na osnovu pristiglih žalbi obavi revizija i dopuna izvještaja o pričinjenoj šteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije