Gradovi

Mještani Modričkog luga ne znaju kome pripadaju

Mještani Modričkog luga ne znaju kome pripadaju
Mještani Modričkog luga ne znaju kome pripadaju

MODRIČA - Vlasnici 17 domaćinstava u naselju Modrički lug ne mogu da dobiju pomoć za sanaciju poplavljnih objekata, jer nije jasno kom entitetu, odnosno administraciji pripadaju!

Vlasnici kuća i vikendica, i pored evidentirane i procijenjene štete, zbog činjenice da imaju lične karte u susjednoj opštini Vukosavlje, nisu ispunili uslove za dobijanje vaučera Fonda solidarnosti Srpske u Modriči, gdje im je imovina.

U opštinskoj administrativnoj službi Modriče Srni je pojašnjeno  da je problem nastao 1999. godine, kada su, nakon povratka, mještani dijela Modričkog luga, koji je ostao na teritoriji Modriče, dobili lične karte u opštini Vukosavlje.

Prema podacima Opštinske  komisije  za popis šteta u Modriči, od 23 stambena objekta na spornom području na 12 je pričinjena šteta veća od 5.000 KM, dok je potpuna šteta, usled rušenja, nastala na pet stambenih objekata.

Ružica Karamanović, predsjednik Opštinske izborne komisije Modriča, potvrdila je da ova lica nisu u biračkom spisku Modriče.

Ipak, tokom popisa stanovništva i imovine  u BiH, obavljenom prošle godine, ljude i imovinu ovog dijela Modričkog luga popisala je Opštinska popisna komisija Modriče, navodi  Julka Novaković, predsjednik Komisije.

Problemi su kulminirali tokom majskih poplava  nakon kojih su stvorene administrativne prepreke za pomoć stradalim licima.

Civilna zaštita Vukosavlja, zbog nemogućnosti da pređe  preko nabujale Bosne,   evakuisala je na sigurnu teritoriju u Modriči stanovnike dijela Modričkog luga.

Nakon povlačenja vode, većina stanovnika Modričkog luga iz Modriče vratila su  Vukosavlje, gdje su smješteni kod rodbine i u društvenom domu u Modričkom lugu koji pripada Vukosavlju.

Načelnik Vukosavlja Elvir Hadžiomerović navodi za Srnu da opština  daje humanitarnu pomoć ljudima i hranu za stoku te  da je pomogla u izgradnji privremenog puta uz obalu Bosne, a traži i način da pomogne u sanaciji oštećenih i izgradnji novih kuća

On kaže  da ove porodice nemaju zemlju na prostoru Vukosavlja i da opština traži placeve kako bi i one, uz ostale porodice sa prostora Vukosavlja, mogle  da konkurišu za kuće koje će poplavljenima  graditi organizacija UNDP na principu  "ključ u ruke".

Halica Vuković, čiju kuću je srušila nabujala Bosna, kaže  da bez pomoći  drugih ona i njena tri sina, sa ukupno 11 članova domaćinstva, nisu u stanju  da  sagrade novu i saniraju tri oštećene kuće.

Sabahudin Mešanović poručuje  da su spremni mijenjati ličnu kartu, ukoliko  je ona prepreka za pomoć.

On  naglašava da  se  opštine moraju  dogovoriti čiji su stanovnici ovog dijela Modričkog luga,  a ukoliko ne dođe do  rješenjea  tražiće pomoć od nadležnih u Republici Srpskoj.

Opština Vukosavlje formirana je nakon Dejtonskog sporazuma na dijelu teritorije Odžak u Federaciji BiH i Modriče u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije