Gradovi

Mještani tuzlanskih naselja negoduju: "Šljačišta ubijaju i prirodu i ljude"

Mještani tuzlanskih naselja negoduju: "Šljačišta ubijaju i prirodu i ljude"
Foto: N.N. | Mještani tuzlanskih naselja negoduju: "Šljačišta ubijaju i prirodu i ljude"

TUZLA - Mještani tuzlanskih naselja Bukinje i Šićki Brod u petak su izrazili nezadovoljstvo na javnoj raspravi o odlaganju šljake iz Termoelektrane Tuzla na bivšem površinskom kopu Šićki Brod.

Ovoj ideji se protivi i Lukavac jer će dio šljačišta doći i na područje njihove opštine.

Kako tvrdi Goran Stojak, mještanin Bukinja, šljačišta odavno uništavaju područje grada Tuzla. Mještani već godinama upozoravaju da "šljačišta ubijaju i prirodu i ljude, ali niko ne reaguje".

"Ovo novo bi se nalazilo između Lukavca i Tuzle. Oni su svjesno uzeli jedan mali dio da bi rekli da to toliko ne škodi, umjesto da idu po onoj odakle su iskopali da i vraćaju. Ali to njih košta. Oni su naučili na ove divlje deponije šljačišta jer nema nijedna okolišne dozvole", rekao je Stojak.

Mještani pomenutih naselja predali su nadležnima peticiju sa 4.000 potpisa mještana koji su protiv novih šljačišta.

"Brojni su građani protiv ideje o zakopavanju kopa Šićki Brod. Već 20 godina se borimo protiv istih ciljanih problema koji se nama godinama ponavljaju. Mi smo 2000. godine kada nije bilo tehnike išli od vrata do vrata i sakupljali potpise. Svi smo protiv toga", kazao je Senad Isaković, predsjednik Udruženja "Eko-sport" Šićki Brod.

Ideji o odlaganju šljake godinama se protivi profesor Edin Delić, koji obnaša funkciju načelnika Lukavca.

"Poručujem građanima Lukavca da kao načelnik općine neću prihvatiti izgradnju odlagališta na PK Šićki Brod, pa čak i ako se usude poslanici u Skupštini TK da glasaju za izmjene prostornog plana ovom opcijom. Branit ćemo svim sredstvima naše jezero i prostor koji treba da bude mjesto našeg odmora, umjesto izvor naše bolesti", poručio je Delić.

Javne rasprave o ovom problemu bit će održane i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije