Gradovi

Modriča zatvara kolektivni centar

Modriča zatvara kolektivni centar
Modriča zatvara kolektivni centar

MODRIČA - Skupština opštine Modriča usvojila je danas odluke o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnog centra i alternativnih smještaja i o osnivanju fonda socijalnog stanovanja u okviru projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja u BiH".

Koordinator ovog projekta Mustafa Alikadić rekao je odbornicima da je uslov Razvojne banke Savjeta Evrope za dodjelu kreditnih sredstava usvajanje odluka kojima će biti definisano osnivanje, korištenje, upravljanje, kriterijumi, postupak za dodjelu, vlasništvo, zabrana otkupa i druga ograničenja nad objektima socijalnog stambenog zbirnjavanja. 

On je istakao da je za izgradnju stambenih jedinica u Modriči sa kompletnim namještajem za stanovanje obezbijeđeno 800.000 evra. 

"Na području Modriče biće izgrađene dvije stambene zgrade sa ukupno 36 stambenih jedinica, od kojih 21 za smještaj korisnika kolektivnog centra Kladari Donji i 15 stambenih jedinica u koje će biti smješteni korisnici alternativnih smještaja na prostoru opštine", rekao je Alikadić.

Opština Modriča će obezbijediti zemljište ukupne površine 6.206 metara kvadratnih, građevinsku i projektnu dokumentaciju, te prateću infrastrukturu.

Stambene jedinice biće u vlasništvu opštine, bez mogućnosti prodaje ili otkupa.

Skupština je većinom glasova odbornika usvojila Izvještaj o radu načelnika opštine u 2014. godini i Odluku o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.

Načelnik opštine Mladen Krekić rekao je da je prošla godina bila izuzetno teška za funkcionisanje i rad lokalne uprave, ali su uspjeli realizovati sve planirane aktivnosti.

Krekić je istakao da su uz pomoć Vlade Republike Srpske, te brojnih donatora, ublažene posljedice katastrofalnih poplava, da je budžet ostvaren u planiranom iznosu, a zabilježen je i porast investicija u oblasti građevinarstva.

Prema podacima UNHCR-a, na području BiH ima 150 alternativnih centara, od kojih će kroz Projekat "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja" biti zatvoren 121.

Da bi ovo bilo ostvareno, potrebno je izgraditi 181 zgradu sa stambenim jedinicama za 2.100 porodica sa preko 8.500 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije