Gradovi

Mostar tuguje: Stari most u mraku

Mostar tuguje: Stari most u mraku
Mostar tuguje: Stari most u mraku

MOSTAR - Zbog tragične avionske nesreće u kojoj je protekle subote smrtno stradalo pet osoba od kojih je troje djece, čitav Mostar tuguje. Večeras i ”nebo plače”, a Stari most je u mraku na kojem je u znak odavanja počasti i solidarnosti tragično preminulima simbolično instalirano pet zvjezdica.

"Na ovaj način želimo izraziti žaljenje za naglo i tragično ugašenim životima i uputiti poruke solidarnosti obiteljima koje su pogođene tragičnom boli", ističu iz Centra za Mir Mostar.

"Tuga je u gradu, tuga je u srcima građana i građanki Mostara", "Neka počivaju u miru", "Teško je naći riječi utjehe", "Neka obiteljima Bog da snage da ovo prežive", neke su od riječi građana Mostara koje se stalno ponavljaju, komentirišući kako je današnja kiša u gradu na Neretvi, ništa nego ”plač neba”.

"I nebo mostarsko danas plače", "Ovo je jedna od najvećih zrakoplovnih nesreća u BiH", čulo se danas u više navrata.

Izraze saučešća porodicama stižu sa svih razina vlasti, a Grad Mostar i HNK, za sutra, na dan komemoracije i sahrane, su proglasili Dan Žalosti.

"Komemoracija za stradale u avionskoj nesreći, koja se dogodila u subotu u Mostaru, održaće se u utorak, 16. maja, u 12,30 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače“, potvrđeno je iz Gradske uprave Mostara.

Inače, Vlada HNK, na današnjoj vanrednoj sjednici, donijela je odluku o proglašenju 16. maja Danom žalosti zbog pogibije pet osoba u avionskoj nesreći.

Dan žalosti biće obilježen spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Vlade, zgradama jedinica lokalne samouprave, zgradama javnih poduzeća i ustanova, kojima je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, kao i na objektima mjesnih zajednica i drugih institucija na području HNK-a. Elektroniski i drugi mediji na području Županije, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija dužni su svoje sadržaje prilagoditi Danu žalosti.

Vlada je zajedno s Gradom Mostarom preuzela obvezu plaćanja troškova ispraćaja i sahrane stradalih u nesreći, saopšteno je iz županijske Vlade.

U avionskoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 16 sati u Mostaru život su izgubili pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović. Dvoje su djeca radnika Aerodroma Mostar, a jedno je dijete zaposlenog u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

Tragična nesreća se dogodila tokom panoramskog leta u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" pod nazivom "Let iznad Mostara" koju su organizovali Aeroklub “Mostar 1949” i Aerodrom Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije