Gradovi

Mostarci čiste zidine Starog mosta od biljnog rastinja

Mostarci čiste zidine Starog mosta od biljnog rastinja
Mostarci čiste zidine Starog mosta od biljnog rastinja

MOSTAR - Nekoliko mostarskih spasilačko-rekreativnih službi i udruženja danas je organizovalo jednodnevnu akciju čišćenja zidnih struktura Starog mosta od divljeg sitnog biljnog rastinja kojem vlaga i sunce pogoduju za razmnožavanje, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Riječ je o tradicionalnoj akciji koju ova udruženja provode svake godine. Akciju su organizovali Kajakaški klub "Neretva-Brodari", Ronilački klub "Neretva", Alpinističko sportsko penjački klub "Neretva" i Interventna spasilačka služba Mostar pod nazivom "No Limit Union Neretva". U akciji učestvuju i Gorska spasilačka služba stanica Mostar, speleološko društvo Herceg, HGSS i GSS Jablanica.

Kako smo uspjeli saznati od učesnika akcije, u toku dana će ukloniti sve sitne biljne izrasline na Starom mostu i na dvije kule Taru i Halebinku. Pitanje zašto to rade učesnici smatraju krajnje suvišnim i uvredljivim, jer su svi odreda veliki zaljubljenici u Stari most i aplinistička penjanja. Današnja slika neodoljivo je brojne turiste podsjetila na davnu pjesmu Derviš paše Bajezidagića, koji je pjevao o artistima koji su svojevremeno skoro na sličan način plesali na konopcima oko Starog mosta. 

Nakon ove akcije učesnici su najavili kako će u junu uslijediti i čišćenje riječnog korita ispod Satog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije