Gradovi

Mostarke na najvećem svjetskom festivalu

Mostarke na najvećem svjetskom festivalu
Mostarke na najvećem svjetskom festivalu

Mostarske mažoretkinje, koje su se vratile sa jednog od najvećih svjetskih karnevala održanog u Nici, prepune su utisaka, te nisu krile svoje oduševljenje da su u velikim stilu počele ovu godinu.

"Spektakl na kojem smo imale čast sudjelovati je definitivno najveći karneval na kojem smo bile u svojoj dvije decenije dugoj karijeri", riječi su kojima u najkraćim crtama Anja Puhalo, voditeljka Mostarskih mažoretkinja, opisuje njihovo nedavno učešće na karnevalu u Nici, na francuskoj obali.

Na pomenutom karnevalu učestvovalo je preko 1.000 muzičara i plesača iz cijelog svijeta, a Mostarske mažoretkinje su na taj način u velikom stilu počele slavlje njihovog 20. rođendana.

"Na karneval u Nici putovale smo sa Puhačkim orkestrom iz Zenice, te smo se kao ekipa izvrsno uklopili i drago nam je da sada imamo još jedan bend s kojim ćemo surađivati", istakla je Puhalo.

Dodala je da su na ovu turneju putovale sa seniorskim timom i Puhačkim orkestrom iz Zenice.

"Mostarske mažoretkinje bile su jedini predstavnik Bosne i Hercegovine koji je ikada učestvovao na ovom karnevalu, na što smo izuzetno ponosni", navela je ona. Opisujući atmosferu iz Nice Puhalo je istakla da su glavni šou-programi održavani na centralnim lokacijama u samom srcu grada.

"Ulicama grada, zatim centaralnom ulicom Promenade des Anglais i na glavnom trgu Masena su se slijevale rijeke sudionika, publike i ogromnih skulptura koje se za svaku godinu iznova izrađuju samo za ovaj karneval. Posebno dojmljiv je bio dnevni šou pod nazivom 'Flower parade'", otkrila je Puhalo. Na kraju zadnje večeri karnevala imale su priliku prisustvovati i spektakularnom vatrometu na vodi u trajanju od pola sata, kojem je prethodilo simbolično spaljivanje dvorca starog grada i kralja karnevala, koji se nalazi na vidikovcu, a kojeg su za tu priliku svjetlosnim efektima učinili posebnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije