Gradovi

"Mrvica" promovisala bezglutenska jela

"Mrvica" promovisala bezglutenska jela
Foto: N.N. | "Mrvica" promovisala bezglutenska jela

SANSKI MOST - Članovi Udruženja "Mrvica" iz Sanskog Mosta, koje okuplja oboljele od celijakije u ovom gradu, upriličili su danas promociju hrane bez glutena. Prema riječima Edine Musić, predsjednice ovog udruženja, radi se o slanim i slatkim jelima, a građani su imali priliku i da degustiraju bezglutensku hranu.

"Na ovaj način želimo upoznati javnost o celijakiji, o načinu kako se liječi, kao i o prehrani lica koja imaju ovu bolest. Naše udruženje danas okuplja 15 članova i borimo se da olakšamo njihov položaj", kaže Musićeva.

Ona je objasnila da celijakičari moraju konzumirati posebne namirnice koje u sebi ne sadrže gluten, a njihova cijena je veoma visoka.

"S druge strane, u Unsko-sanskom kantonu ne postoji pomoć vlasti u subvencioniranju nabavke takvih namirnica kao što je slučaj u Republici Srpskoj ili zemljama regiona", istakla je Musićeva.

Celijakija je opaka bolest probavnog sistema koju obilježava nepodnošljivost na gluten te bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica. Zbog neprihvatanja glutena mogu se javiti bolesti jetre, štitnjače, sluznice želuca, te neurološki poremećaji poput epilepsije.

Celijakija je kod djece uglavnom prepoznatljiva te je karakteriše nadut trbuh i veoma tanki udovi. Zanimljivo je kako se ova doživotna hronična bolest često manifestuje simptomima poput umora, slabljenja mišića i malaksalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije