Gradovi

Na Facebooku tražili spas od vode

Na Facebooku tražili spas od vode
Na Facebooku tražili spas od vode

DOBOJ - Komunikacija lokalnih vlasti sa građanima tokom prošlogodišnjih poplava pokazala se kao najslabija karika jer su građani o nadolazećoj katastrofi obavještavani na neadekvatne načine, a mnogi su bili prinuđeni da informacije traže na društvenim mrežama.

Do tog zaključka došli su predstavnici lokalnih zajednica koji su razmijenili iskustva na sastanku koji je Misija OEBS-a u BiH organizovala za predstavnike desetak lokalnih zajednica dobojske regije.

"Mi koji smo bili ovdje u Doboju i koji smo se brinuli za građane čitavo vrijeme znamo koliko je bila teška ta komunikacija, kako smo se dovijali na razne načine da obavijestimo građane o svim dešavanjima na terenu", rekao je Esmin Mahmutović, predsjednik Skupštine grada Doboj.

"Bez medija, društvenih mreža i interneta ne bismo uspjeli da građane obavijestimo o svemu što se dešavalo u našoj opštini", rekla je Svetlana Pavlović, službenica za informisanje opštine Šamac, ali tamo gdje to nije bilo moguće, gdje nije bilo električne energije, korišteni su alternativni načini komunikacije.

"Čamcima smo išli do građana da ih obavijestimo u kakvoj se situaciji nalaze, da se mala djeca mogu izvesti iz Šamca. Zajedno sa medijima, koje smo alarmirali, 80 procenata građana dobilo je neophodne informacije", prisjetila se Pavlovićeva.

Julijana Iličić, službenica za informisanje u Petrovu, kazala je da su u ovoj opštini najveći posao obavili predstavnici mjesnih zajednica i policajci, koji su sa kriznim štabom održavali radio-vezu, a kada to nije bilo moguće - išli su na teren.

"Tada se bukvalno išlo od kuće do kuće jer mi znamo koja su to najugroženija područja. Od vrata do vrata građane smo obavještavali da budu u pripravnosti za slučaj veće katastrofe", kazala je Iličićeva.

U Srpcu je bilo lakše jer su imali električnu energiju pa je Služba za informisanje bila spona ne samo između građana i lokalne zajednice, nego i između donatora i Crvenog krsta.

"Mi smo imali sreću da smo ranije otvorili i Facebook stranicu koja ima oko 4.000 članova i na taj način smo pravovremeno dojavljivali ljudima informacije jer su bukvalno svi u tim trenucima bili zatvoreni u svojim kućama i vrijeme provodili na društvenim mrežama", navodi Dejan Jovičić, službenik za informisanje opštine Srbac.

Tokom poplava svi tradicionalni kanali komunikacije sa građanima su bili prekinuti, konstatovali su u Misiji OEBS-a, a nedostatak struktuisane komunikacije otežao je vlastima da se građanima pravovremeno obrate.

"Ovo nije prilika za kritikovanje. Mi smo podijelili i dobru i lošu praksu radi promovisanja boljeg iskustva u ovoj oblasti", izjavio je Dmitri Iordanidi, šef Kancelarije OEBS-a u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije