Gradovi

Na Manjači borba za monopol u koridi

Na Manjači borba za monopol u koridi
Na Manjači borba za monopol u koridi

BANJALUKA - U selu Podbrdo, nadomak Mrkonjić Grada, radna akcija.

Seljani razvlače ceradu kako bi sve bilo spremno za subotu kada organizuju svoju koridu mimo one u Stričićima koja je zakazana za dan kasnije. Glavni organizator je mesar iz sela. Obećava spektakl. Arena spremna za petnaest borbi.

"Prošlogodoišnji šampion Republike Srpske je bio moj bik. Sada bodem tu borbu sa šampionom od braće Tubića, to je neporažen bik Golub”, rekao je Dragan Radić, organizator koride u selu Podbrdo kod Mrkonjić Grada.

Radić najavljuje dolazak trideset koridaša iz okruženja. Arenu je obišao i Milan Galić. Kaže da ove godine sa bikom Mrkonjom neće na Manjaču. Većinu onih koji će se u subotu sjatiti u Mrkonjić privukle su, kaže, bogate nagrade.

"Mi na koridi u Stričićima nemamo neki izbor. Oni nama stave onolike nagrade koliko oni odrede a to je za nas simbolično i malo. Neko ide, neko mora, neko ne mora. Evo ja ove godine neću ići iz jednog razloga što bodem ovdje", rekao je Milan Galić iz sela Podbrdo, kod Mrkonjić Grada.

Takmičari kažu da je najveća nagrada koju će jedan bik dobiti u Podbrdu 4.000 evra. U Stričićima najjači bik dobija 2.000 maraka. Organizator Dragan Radić ipak tvrdi da mu nije cilj da stvara konkurenciju. To što se u isti vikend organizuju dvije koride, samo nekoliko kilometara udaljene jedna od druge je, kažu, slučajnost.

Svoju borbu bikova Radić ne želi da zove kontra-koridom već uvertirom za ono što će se dan kasnije desiti na Manjači. Kaže da očekuje veliki broj ljudi. Sa druge strane ,organizatori Kočićevog zbora kažu da, koliko god ljudi došlo na Radićevu koridu, oni će na svojoj imati više konobara.

Banjalučki gradonačelnik kaže da konkurencija cvjeta i u ovom sektoru.

Ne bi se složili u Komisiji za narodne sportove i bodljavu bakova koji su u organizaciji Kočićevog zbora. Kažu da su čuli za dešavanja u Mrkonjiću. Sigurni su da to ipak neće urušiti tradiciju staru 50 godina. Prijavilo im se više od 20 takmičara, do nedjelje očekuju još.

"Ja ću tim ljudima poželjeti sreću i da oni imaju bar peti dio naše publike taj dan, ali oni nama ne mogu biti konkurencija", rekao je Dušan Savanović, predsjednik Komisije za narodne sportove i bodljavu bakova.

"Konkurencija je u tom sektoru očigledno dopuštena.  Čuo sam te neke informacije, ali to nije pitanje o kojem ja mogu prosuđivati. Želim da kažem da je konkurencija apsolutno dozvoljena. Vi možete u svom selu, ako imate uslove, organizovati koridu", rekao je  Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

U Podbrdu, kod Mrkonjić Grada, nadaju se početku neke svoje tradicije. Baš kao i na Manjači, kažu, druženje se neće završiti sa borbom bikova. Biće ića i pića, pod šatorom pjevaljke - pa ko voli nek izvoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije