Gradovi

Načelnik Drvara Goran Broćeta: Na spomeniku krst sa djetelinom i dvoglavim orlom

Načelnik Drvara Goran Broćeta: Na spomeniku krst sa djetelinom i dvoglavim orlom
Foto: N.N. | Načelnik Drvara Goran Broćeta: Na spomeniku krsta sa djetelinom i dvoglavim orlom

DRVAR - Krst na idejnom rješenju spomen-obilježja u Drvaru posvećenom poginulim srpskim borcima u ratu 1992 - 1995 je izmijenjen, te se na pomenutom obilježju neće nalaziti krst s krugom nego krst sa djetelinom, potvrdio je Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar.

"Krst koji stoji u projektnom zadatku će biti s djetelinom, dvoglavim orlom u podnožju te s pločama poginulim borcima. Taj krst s krugom se nalazio samo u idejnom rješenju", naglasio je Broćeta.

Prema njegovim riječima, krst s krugom koji se nalazi na idejnom rješenju prihvatili su mitropolit Hrizostom, vladika Sergije, kao i Boračka organizacija Drvara.

Istakao je da je vladika Sergije rekao da je idejno rješenje odlično te da krug predstavlja simbol rađanja.

"Mi smo izabrali idejno rješenje tog autora i on je dobio nagradu od 1.000 KM, a to je usaglašeno i s Boračkom organizacijom", rekao je Broćeta.

Naveo je da je u dogovoru s borcima naknadno usaglašeno da bi krst trebalo da bude promijenjen te je odlučeno da će u projektnom zadatku biti rješenje krsta sa djetelinom.

"Ja sam pokrenuo inicijativu da spomen-obilježje bude izgrađeno i ljudi su oduševljeni što će borci napokon dobiti spomenik, nakon što godinama to nije realizovano", rekao je Broćeta.

Kazao je da su promijenili ono što im je odgovaralo, a to su lokacija i izgled krsta na spomeniku.

"Kada sam rekao vladici Sergiju da smo odlučili izmijeniti krst, on se složio, ali je rekao da imamo zeleno svjetlo i za krst s krugom", rekao je načelnik Drvara.

Naveo je da je idejno rješenje koje je bilo postavljeno na zvaničnu stranicu opštine Drvar postavljeno onakvo kakvog ga je  autor predstavio.

Pojedinim građanima je zasmetalo kada su vidjeli prvobitnu verziju krsta, jer ih je podsjetio na keltski krst.

Iz Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS rekli su da na spomen-obilježju treba da budu pravoslavna obilježja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije