Gradovi

Najzaslužnijima nagrade i priznanja

Najzaslužnijima nagrade i priznanja
Najzaslužnijima nagrade i priznanja

Nagrade i priznanja povodom obilježavanja Dana grada uručene su u subotu pojedincima i kolektivima na svečanoj akademiji koja je održana u Kulturnom centru Banski dvor.

Nagrada "Ključ grada Banjaluka" sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja dodijeljena je Ariju Livneu, šefu Predstavništva u Izraelu i savjetniku Milorada Dodika, predsjednika RS.

"U mom životu postoje mnogi gradovi, ali Banjaluka i Jerusalim imaju posebno mjesto. Čovjeku se dešavaju stvari koje ostanu duboko urezane u pamćenje. Jedan od tih događaja je i ova akademija, kao i nagrada 'Zlatni ključ'. Pamtiću ovaj dan zauvijek jer volim Banjaluku, ovdje su moji prijatelji, a grad mi je pružio mnogo ljubavi, pažnje i poštovanja. Ovo je grad gdje je lijepo živjeti, nema potrebe da idete u Pariz, London ili Moskvu", rekao je Livne, dodajući da je zahvalan svim građanima Banjaluke za izuzetnu čast koja mu je ukazana.

"Zlatni grb grada Banjaluka" za izuzetan doprinos u oblasti novinarstva uručen je Slavku Podgorelcu, novinaru Radija RS.

Podgorelec je kazao da ova nagrada za njega predstavlja priznanje za jedan logičan završetak prve faze bavljenja prošlošću Banjaluke, jer se, kako pojašnjava, više od 35 godina bavi poslom novinara.

"Srećan je onaj ko zna zbog čega je došao na ovaj svijet i srećan je onaj ko zna dokle može dobaciti", rekao je Podgorelec.

Plaketu grada dobili su Milutin Đuranović, primarijus, za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva i humanih djela, Anton Josipović za izuzetan doprinos u oblasti sporta, Nenad Novaković za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, Igor Ignjatović za izuzetan doprinos u oblasti sporta i za humana djela, Mitar Medović, za izuzetan doprinos u oblasti humanitarnog rada, Vojin Milaković, za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i Goran Rogić za izuzetno humana djela.

Nagrada grada Banjaluka mladima, u novčanom iznosu po 1.500 KM, dodijeljena je Studentskom pozorištu i Sari Spasojević, kao poseban vid priznanja u oblasti kulture i umjetnosti. Takođe, dodijeljene su nagrade najboljim radnicima Administrativne službe grada. Za doprinos na pružanju usluga građanima nagrađena je Biljana Mirković, samostalni stručni saradnik za boračko-invalidsku zaštitu, za doprinos u stručnoj oblasti iz okvira nadležnosti Gradske administrativne službe nagradu je dobila Branka Savić, interni revizor, za doprinos u ukupnoj afirmaciji Gradske administrativne službe nagradu je dobila Biljana Birač, načelnik Odjeljenja za opštu upravu.

Pozdravljajući prisutne na svečanoj akademiji Dragoljub Davidović, gradonačelnik, rekao je da je Banjaluka od 22. aprila 1944. godine slobodan grad. Prema njegovim riječima, ona se razvijala i imala uspon sve do vremena kada se raspala Jugoslavija.

"Vrijeme rata u BiH bilo je privremeni prekid u razvoju. Prošli smo kroz različite istorijske periode. Svako vrijeme ostavilo je trag. Države su nastajale i nestajale, ali je Banjaluka ostajala. Odoljela je mnogim iskušenjima, kao što su ratovi, bolesti i zemljotresi. Banjaluka je ponos svih nas", istakao je Davidović, dodajući da je grad na Vrbasu danas jedna od najbolje organizovanih lokalnih zajednica ne samo u BiH, već i u regionu.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Milorad Dodik, predsjednik RS, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, ministri u Vladi RS, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, zatim delegacije gradova partnera Kranja, Pule, Kajzerslauterna, Modina i Kumanova, te predstavnici diplomatskog kora i druge javne ličnosti.

"Dan oslobođenja Banjaluke veliki je praznik za ovaj grad, koji je doživio izuzetan uspjeh i napredak svih ovih godina. Banjaluka je od tada do danas izrasla u veliki, lijep srednjoevropski grad. Dolaskom političkih institucija centra vlasti RS Banjaluka sigurno bilježi novi period svog razvoja i na taj način privlači pažnju svih onih koji ovamo dolaze sa najboljim ocjenama u razvoju, čistoći i mogućnosti života u njemu", istakao je Dodik, čestitajući svim stanovnicima Banjaluke Dan grada, uz želje da grad na Vrbasu u budućnosti dobije još više sadržaja koji će ga učiniti ljepšim i boljim.

Prijem

Prijem za delegacije gradova partnera povodom Dana grada upriličen je u subotu u Banskom dvoru.

Dragoljub Davidović, gradonačelnik, i Slobodan Gavranović, predsjednik Skupštine grada, bili su domaćini svečanosti.

"Naši gradovi su tu, oni postoje dugo i postojaće. Svi mi koji sada vodimo gradove jednog dana nećemo biti na tim pozicijama, ali prijateljstva naših gradova ostaju i vjerujem da će ona biti trajna", kazao je Davidović.

Prema riječima Gavranovića, dolazak delegacija gradova partnera predstavlja izraz poštovanja i prijateljstva prema Banjaluci.

"Zajednički ćemo podijeliti radost našeg praznika i iskreno vam na tome zahvaljujem, kao i na dosadašnjoj saradnji. Molim vas da građanima vaših gradova prenesete srdačne pozdrave koje im šaljemo iz Banjaluke", naglasio je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije