Gradovi

Nemaju pekaru, ali imaju kladionice

Nemaju pekaru, ali imaju kladionice
Nemaju pekaru, ali imaju kladionice

SREBRENICA - U Srebrenici se postavlja oprema za otvaranje pete kladionice, a nezvanično se saznaje da će uskoro biti otvorena i šesta, čime će se broj kladionica izjednačiti sa brojem prodavnica prehrambene robe.

Sve kladionice su u centru ovog mjesta i na međusobnoj udaljenosti od 200 metara.

U ovoj varošici, koja nema pekaru, poslastičarnicu, krojača, obućara i mnoge uslužne radnje neophodne za normalan život stanovnika, kladionice dobro rade i ostvaruju promet, što i dovodi do povećanja njihovog broja.

Vršilac dužnosti načelnika za privredu ove opštine Vladan Milovanović navodi da su kladionice i objekti za igre na sreću u nadležnosti Ministarstva finansija Republike Srpske.

Njihovu registraciju i kontrolu rada obavlja Poreska uprava, što znači da opština nema nikakve ingerencije nad kladionicama i jedino naplaćuje komunalnu taksu od tih subjekata.

Milovanović ističe da je Srebrenica mala sredina sa slabom platežnom moći i velikim brojem siromašnog stanovništva, ali da, ipak, kladionice rade i njihov broj raste.

On ukazuje da su to najposjećeniji objekti u ovom mjestu, te da se radi o ekonomskom, ali i sociološkom fenomenu.

Kao i u drugim sredinama, i u srebreničkim kladionicama igraju se razne igre na sreću.

Najčešći odgovor je da u kladionice dolaze zbog dosade i razbijanja svakodnevne monotonije, te draži klađenja i mogućnosti ostvarivanja nekog dobitka.

Ipak, neki od njih priznaju da eventualne dobitke na klađenju ili drugim igrama u kladionicama najčešće tu i ostave, igrajući dalje i ulažući dobijeni novac za uplatu novih tiketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije