Gradovi

Nenad Samardžija novi gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Nenad Samardžija novi gradonačelnik Istočnog Sarajeva
Nenad Samardžija novi gradonačelnik Istočnog Sarajeva

ISTOČNO SARAJEVO - Član SDS-a Nenad Samardžija izabran je danas za gradonačelnika Istočnog Sarajeva u narednom četvorogodišnjem periodu, a za njegovog zamjenika dosadašnji gradonačelnik Vinko Radovanović iz PDP-a.

Na konstitutivnoj sjednici za predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo izabran je Miroslav Lučić iz SDS-a koji je ovu dužnost obavljao i u prethodne dvije godine, a za potpredsjednike Nebojša Popić iz SDS-a i Predrag Vučićević iz PDP-a.

Za izbor novog rukovodstva u gradu glasali su odbornici SDS-a i PDP-a, koji će činiti skupštinsku većinu, a protiv su bili odbornici iz opozicionog SNSD-a.

Samardžija, dosadašnji odbornik u Skupštini grada i Skupštini opštine Sokolac, iznio je ekspoze u kojem je posebno ukazao da je privreda na području grada u veoma teškoj situaciji i da je mnogo razloga za to.

U obraćanju odbornicima on je istakao da nije zadovoljan stanjem u kojem počinje da obavlja odgovornu dužnost.

"Broj zaposlenih na području grada premašio je stopu od 30 odsto i iznosi oko 8.000 lica. To je ozbiljan problem nad kojim se svi moramo da zabrinemo“, smatra Samardžija. 

Prema njegovom mišljenju, lokalne zajednice i grad imaju mogućnosti da pomognu privredi.

"Očekujemo određene poteze od nove vlade Republike Srpske, posebno kad je riječ o opterećenju privrede i očekujem  podršku", istakao je Samardžija i dodao da je većina preduzeća u gubitku i nelikvidna.

Novi gradonačelnik je najavio da će se zalagati da se upravljanje prirodnim resursima na području grada pokuša vratiti na lokalni nivo.

Samardžija je istakao da grad želi da vidi u mnogo boljem stanju za četiri godine,a da bi se to realizovalo, prema njegovim riječima, postojeći budžeti grada i opština ni izbliza nisu dovoljni.

"Važna sredstva obezbijedićemo planom ušteda koje će već od ponedjeljka morati da urade sva odjeljenja. Biće dodatno smanjene plate gradskim funkcionerima“, rekao je Samardžija i najavio pomoć najnerazvijenijim opštinama Istočni Stari Grad i Trnovo.

Prema njegovom mišljenju, Univerzitet u Istočnom Sarajevu u narednom periodu treba da bude predmet posebnog interesovanja gradskih vlasti i gradonačelnika.

Samardžija je izrazio spremnost da sarađuje sa Vladom Srpske i pozvao na saradnju sve stranke koje ne participiraju u vlasti na nivou grada.  

Miroslav Brčkalo ispred Kluba odbornika PDP-a izjavio je nakon sjednice novinarima da nije sporna njihova saradnja sa SDS-om i da bi bilo nelogično da sarađuju u pet od šest opština a da tako ne bude i na nivou grada.

"Sa SDS-om smo sačinili kompromisno rješenje i utvrdili platformu djelovanja u narednom periodu“, tvrdi Brčkalo. 

Komentarišući činjenicu da je sjednicu ranije napustio odbornik PDP-a Dragiša Delić, nezadovoljan postignutim dogovorom dvije stranke,  Brčkalo je rekao da je to interna stvar PDP-a i da će o tome raspravljati stranački organi.

Željko Stojanović iz kluba odbornika SNSD-a rekao je da je u posljednji čas postignut dogovor o skupštinskoj većini, ali da je dosta nezadovoljnih.

"Na sjednici je bilo nekoliko grešaka koje se graniče sa skandalom. Prije svega, novi gradonačelnik se obratio i kao odbornik i kao gradonačelnik, a i glasao je kao odbornik", istakao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, sve to liči na vrijeme totalitarizma. "Ako neko ima skupštinsku većinu znači li to da ne odgovara ni za šta i da ne mora ništa da poštuje?“, upitao je Stojanović. 

On je najavio da će SNSD na nivou grada nastaviti da radi na fonu svega onoga što je SNSD uradio za ovaj grad.

"U budućnosti ćemo staviti akcenat na teren i razgovor sa ljudima i poboljšanje materijalnog stanja“, rekao je Stojanović i dodao  da će u narednom periodu grad Istočno Sarajevo dobiti nove investicije od Vlade Srpske koju predvodi SNSD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije