Gradovi

Nenad Talić: Ukloniti radioaktivni gromobran na Starčevici

Nenad Talić: Ukloniti radioaktivni gromobran na Starčevici
Nenad Talić: Ukloniti radioaktivni gromobran na Starčevici

BANJALUKA- Inicijativu za uklanjanje radioaktivnog gromobrana sa samačkog hotela u Ulici Stevana Prvovenčanog u naselju Starčevica pokrenuo je Nenad Talić, odbornik SNSD-a.

"Među mještanima Starčevice kruži priča da taj gromobran ima štetna dejstva, odnosno kako je ko u tom dijelu grada obolio od neke ozbiljnije bolesti to se povezuje sa štetnim dejstvom gromobrana", kaže Talić.

Mještani se slažu s njim da radioaktivni gromobran treba što prije ukloniti jer su čuli da je štetan po zdravlje.

"Zbog zračenja stanari zgrada u neposrednoj blizini samačkog hotela sve češće imaju probleme sa štitnom žlijezdom, koja pravi darmar u organizmu, a nije rijetkost da obolijevaju i od drugih bolesti. Strah nas je za zdravlje, prije svega naše djece, a onda i nas samih. Pitamo se šta će tu i dalje gromobran kad samački hotel više ne radi", govore mještani za "Nezavisne".

Iako uklanjanje gromobrana nije u nadležnosti grada, Odjeljenje za inspekcijske poslove poslalo je upit Državnoj regulatornoj agenciji za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, gdje je prijedlog odgovora stigao nakon skoro četiri mjeseca.

"Oni su priznali da postoje određene poteškoće za okolinu i iako sami nisu precizirali šta je konkretno, takav gromobran treba ukloniti", ističe Talić.

Iz Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost na naše pozive nisu se juče javljali, ali se u odgovoru koji su dostavili odborniku Taliću navodi da su upoznati sa činjenicom o postojanju radioaktivnog gromobrana, ali da je problem to što u BiH nema skladišta za takve gromobrane.

"Kako bi omogućila adekvatno skladištenje radioaktivnih izvora koji se više ne koriste, naša agencija intenzivno radi na dobijanju lokacije od strane Savjeta ministra BiH gdje bi se mogli odlagati radioaktivni izvori koji se više ne koriste" , stoji u odgovoru.

Dodali su da su oni ovaj gromobran uvrstili na listu gromobrana sa ugrađenim radioaktivnim izvorom za demontažu i skladištenje.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije