Gradovi

Neobični suveniri Trebinjca: Jedna slika, a na njoj više reljefa

Neobični suveniri Trebinjca: Jedna slika, a na njoj više reljefa
Foto: N.N. | Neobični suveniri Trebinjca: Jedna slika, a na njoj više reljefa

TREBINJAC - Trebinjac Dragan Bumbić izrađuje neobične suvenire i umjetničke predmete - takozvane slike sa pijeskom i krive flaše, koje izrađuje posebnim tehnologijama koje je sam razvio.

Slike sa pijeskom su, kaže, jedinstvena tehnologija koju je sam razvio po principu pješčanog sata i sve su trodimenzionalne, tako da njegovi pejzaži imaju i poseban reljef i posebnu dubinu.

Slike podrazumijevaju prostor ispunjen pijeskom, vazduhom, bojom i deterdžentom, a tehnologiju je razvio zahvaljujući znanju iz srednje mašinske škole, tako da danas pravi originalna umjetnička djela.

"Želim da i Trebinje, osim prepoznatljivih motiva, uglavnom trgova i građevina u gradu, dobije malo drugačiji suvenir - nije naslikan, nije pečen u glini, nema građevina, a ipak je suvenir i na njemu su prepoznatljivi trebinjski motivi - pejzaži", objašnjava Bumbić.

Njegove slike su neobične zbog toga što se svakim njihovim pomjeranjem pravi novi reljef, jer odnos vode, vazduha, boje, pijeska i deterdženta potrebnog za stvaranje pjene koja zadržava pješčanu masu uvijek na različitim mjestima stvara nove percepcije hercegovačkog pejzaža. Bumbić je ovu tehnologiju razvijao i usavršavao punih 20 godina u Crnoj Gori, gdje je od ovog posla zarađivao za život, ali mu je ostajalo novca i za dalji razvoj ideja.

"Svaki turista se oduševljava ljepotom ove sredine i svi imaju potrebu da kupe neki suvenir, ali se mnogi od njih više oduševe našim pejzažem, kamenom, šikarom i suncem i sve im to u različitim trenucima nije isto. Zato sam upravo takve momente i ja želio prenijeti na svoje suvenire koji  svakim pomjeranjem, okretanjem slike naopako ili u bilo koju stranu daju drugačiji pejzaž", kaže Bumbić za "Nezavisne".

On objašnjava da, osim slika, stonih i zidnih, ima čitav asortiman drugih umjetničkih predmeta, među kojima su i takozvane krive flaše, koje tek treba da počne izrađivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije