Gradovi

Neustavni grbovi Banjaluke i Nevesinja

Neustavni grbovi Banjaluke i Nevesinja
Neustavni grbovi Banjaluke i Nevesinja
Uroš Vukić

BANJALUKA, NEVESINJE - Ustavni sud RS odlučio je danas da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom RS, odnosno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

U obrazloženju odluke Ustavni sud RS navodi da simboli generalno, pa tako i lokalnih zajednica, moraju održavati tradiciju i kulturno i istorijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive, što sa grbovima Banjaluke i Nevesinja nije slučaj.

"Druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni su u neravnopravan položaj. Time su povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu sa međunarodnim standardima i obezbjeđuje nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana RS", navedeno je u saopštenju Ustavnog suda RS.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka kažu da još nisu dobili presudu Ustavnog suda i da je ne mogu komentarisati i govoriti o sljedećim koracima.

"Tek kada dobijemo odluku Ustavnog suda znaćemo na šta se ona konkretno odnosi i kako i na koji način ćemo dalje postupati", rekao je Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

U opštini Nevesinje isto tako ističu da su tek saznali da je Ustavni sud RS grb Nevesinja proglasio neustavnim te da još ne znaju šta će dalje činiti.

U ovoj opštini kažu da će danas biti održana sjednica Kolegijuma koji će se i odrediti po tom pitanju.

"Ne znam kome nešto smeta na tom grbu i mislim da su čak i Bošnjaci učestvovali i bili za takav grb. Skupština opštine je 1996. godine donijela odluku o grbu i u toj skupštini bili su i predstavnici Bošnjaka", kazao je Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije