Gradovi

Nevesinjci u Argentini na matematičkoj olimpijadi

TREBINJE – Učenici Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić” iz Nevesinja Marko Rajković i Vladimir Ivković danas su otputovali u Mar del Platu u Argentinu gđe će učestvovati na 53. matematičkoj olimpijadi.

Rajković i Ivković su učešće na najvećoj svjetskoj smotri matematičara izborili na kvalifikacionom takmičenju Sarajevu, pa će sa još četiri predstavnika iz BiH činiti ekipu za olimpijadu.

Načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković priredio je mladim sugrađanima prijem pred polazak i poželio im mnogo uspjeha, naglašavajući da su oni najbolji ambasadori te opštine i cijele Srpske.

Rajković je višestruki prvak Republike Srpske u matematici i fizici i osvajač je bronzane medalje na juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Ivković je prošle godine učestvovao na međunarodnoj olimpijadi u Amsterdamu, učesnik je Balkanijade, a na republičkom takmičenju redovno je osvajao prva mjesta.

Međunarodna matematička olimpijada najznačajnije je i najuglednije takmičenje iz matematike učenika srednjih škola. Prva olimpijada je održana 1959. godine i od tada se održava svake godine. Učešće na ovogodišnjoj olimpijadi u Argentini prijavile su 103 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije