Gradovi

Nevrijeme u Ljubinji: Grad uništio čitav rod voća

Nevrijeme u Ljubinji: Grad uništio čitav rod voća
Nevrijeme u Ljubinji: Grad uništio čitav rod voća

LJUBINJE - Nevrijeme praćeno gradom veličine oraha uništilo je cjelokupan budući ovogodišnji rod voća u opštini Ljubinje.

Grad koji je pao u ponedjeljak popodne u  dobroj mjeri uništio je i tek zasađeni duvan i luk, a opštinska komisija koja je juče obišla teren ustanovila je štetu od oko 90.000 KM.

Ovo naizgled nije velika šteta, s obzirom da je aprilski dugotrajni mraz već napravio štetu veću od dva miliona KM, što je više od godišnjeg opštinskog budžeta od 1,6 miliona, ali je uništilo svaku šansu za oporavak voća.

"Uništeno je 130 hektara voćnjaka koji su i ranije stradali, ali je ovoga puta uništeno i sve ono što nije uništio proljećni mraz, pa se bukvalno na prste mogu prebrojati višnje, a njih je većina, koje su ostale zdrave, tako da je voće, po našem mišljenju, u potpunosti uništeno za ovu godinu", rekao je član Komisije za utvrđivanje štete Dragoljub Sorajić, šef Odsjeka za poljoprivredu u ljubinjskoj lokalnoj administraciji.

Osim voćnjaka, stradalo je i 10 hektara duvana, pet hektara luka i pet hektara krompira, ali su vrijedni Ljubinjci odmah nakon obilaska Komisije krenuli u novo rasađivanje duvana i novu sadnju luka koji su tek bili presađeni ili su bili u fazi nicanja.

Posebno je, navodi se u zapisniku Komisije, stradao sjeverni i istočni dio Ljubinskog polja, gdje je potrebna velika pomoć poljoprivrednicima da bi se oporavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije