Gradovi

Ni stipendija, ni podsticaja

Ni stipendija, ni podsticaja
Ni stipendija, ni podsticaja

KOTOR VAROŠ - Zbog produženja privremenog finansiranja i za februar i neusvajanja budžeta za ovu godinu u opštini Kotor Varoš veliki broj građana ostao je uskraćen za brojne isplate iz budžeta pa tako još nema isplata stipendija, podsticaja za poljoprivredu, kapitalnih i drugih ulaganja.

Odlukom o privremenom finansiranju za tekući mjesec planiran je iznos od 390.000 KM, što je na nivou prošlog mjeseca i što pokriva samo one isplate koje su bile planirane za prošli mjesec.

U opštini kažu da građani svakodnevno zovu i dolaze da pitaju kada će početi isplate na koje imaju pravo, ali da niko ne zna na to da odgovori.

Dalibor Vučanović, opozvani načelnik, kazao je da ne zna do kada će ovakva situacija u opštini potrajati ali da je sigurno da neusvajanje budžeta nije dobro ni za koga.

"Najgore je što zbog svega ovoga trpe građani koji nisu krivi ni za šta. Iako se stalno raspituju kada će dobiti svoje isplate koje im sljeduju, ništa ne možemo da im kažemo. Opozicija koja čini skupštinsku većinu već treći put skida Prijedlog budžeta sa dnevnog reda, a da ga nije uopšte razmatrala, niti navela šta joj u njemu ne odgovara", kaže Vučanović.

Slavko Đukić, odbornik SDS-a u kotorvaroškoj skupštini, kaže da nije tačno da opozicija ne želi da usvoji budžet za ovu godinu, ali da prvo načelnik Vučanović mora da objasni zbog čega je prošlogodišnji budžet probijen za pola miliona KM.

"Mi smo tražili da nam načelnik pojasni zbog čega su stavke kapitalna ulaganja i prezentacija probijene za prošlu godinu i gdje i kako su ta sredstva potrošena. Čak smo postavili i pitanja kao odbornici, ali Vučanović nam ni na jedan način još nije odgovorio", kazao je Đukić.

On je naveo da zbog svega ovoga ne može biti ni usvojen rebalans za prošlu kao ni budžet za tekuću godinu.

Mišo Petrović, odbornik PDP-a u Kotor Varošu, kazao je da je osnovni problem što se načelnik nije pojavio ni na jednoj sjednici Skupštine kako bi obrazložio rebalans za prošlu i budžet za ovu godinu.

"Mi smo tražili da on kao najodgovorniji čovjek za budžet nama objasni kako je ratu za kredit koji opština ima, u iznosu od 500.000 KM, potrošio za neke investicije bez skupštinske većine, a da nije uplatio tu ratu kredita za prošlu godinu", kazao je Petrović.

Republička izborna komisija (RIK) prošle sedmice je u svom izvještaju navela da opoziv Vučanovića nije sproveden u skladu sa zakonom i ukoliko bi Centralna izborna komisija (CIK) BiH to potvrdila, finansijska agonija u kojoj su se našli građani Kotor Varoša bi se produžila do daljeg.

Odluka CIK-a u vezi s opozivom Vučanovića očekuje se ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije