Gradovi

Sava u blagom porastu na području Srpca

Sava u blagom porastu na području Srpca
Foto: N.N. | Nivo Save kod Kozarske Dubice jutros u blagom opadanju

ISTOČNO SARAJEVO - Vodostaj Save u Kozarskoj Dubici jutros je manji za tri centimetra u odnosu na proteklu noć, dok je u Srpcu i Šamcu u neznatnom porastu, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Nivo Save u Gradišci manji je za jedan centimetar, dok u Brodu stagnira. Stanovnicima zaplavljenih naselja dostavljaju se namirnice i lijekovi.

U Kozarskoj Dubici, na lokalitetu Mlinarice, nastavljaju se radovi na utvrđivanju nasipa na Savi.

Na nasip su upućena dva čamca Republičke uprave Civilne zaštite, a na teren će dana izaći i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Rijeka Sava je u blagom porastu na području Srpca gdje je premašena kota vanredne odbrane od poplava za 63 centimetra, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iz ovog zavoda dodaju da je vodostaj Save u 8.00 časova na tom području iznosio 1.003 centimetra.

"Vodostaj rijeke Save na području Gradiške je u opadanju, iako je još premašena kota vanredne odbrane od poplava za 156 centimetara i u 8.00 časova je iznosio 886 centimetara", navode iz Hidrometeorološkog zavoda.

Specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta, angažovane su u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici.

Prestale redovne mjere odbrane od poplava

Kolektorska stanica u Novom Gradu isključena je nakon što je vodostaj Sane u ovoj opštini pao ispod 320 centimetara, čime su prestale da važe redovne mjere odbrane od poplava, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavješatavnje.

Prepumpne stanice u Novom Gradu bile su uključene od 8. marta.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Zoran Mijatović kaže da je sa radom počela opštinska komisija za procjenu štete.

"S obzirom na broj zahtjeva, za ovaj posao će biti potrebno minimalno dvije sedmice", rekao je Mijatović.

U Novom Gradu je od 8. marta, zbog visokih vodostaja, bilo zaplavljenih objekata i aktivirano je 12 klizišta, uglavnom na putnim pravcima.

Redovna odbrana od poplava u Novom Gradu uvodi se kod vodostaja Une od 450 centimetara i na snazi je bila od 12. do 15. marta i ponovo od 18. do 20. marta.

Knežević: Nema novih oštećenja na savskom nasipu

Šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević izjavio je da dežurne ekipe obilaze savski nasip koji je nakon saniranja kritičnih tačaka, u Donjoj Dolini, Mačkovcu i Bok Jankovcu, u dobrom stanju, te da se nisu pojavila nova oštećenja ili klizišta.

Goran Vukotić iz "Voda Srpske" potvrdio je da stanje na savskom nasipu na području ove opštine nije kritično i da je danas u planu sanacija puta Bok Jankovac-Mačkovac na kojem su nastala oštećenja zbog podzemnih voda na području uz savski nasip.

Vodostaj Save u Gradišci, u odnosu na juče, opao je za jedan centimetar i sada iznosi 886 centimetara, što je 156 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Pripadnici Civilne zaštite danas obilaze i područje Vilusa, gdje probleme stvaraju visoke podzemne vode, a zajedno sa ekipom Crvenog krsta posjetiće i stanovništvo u poplavljenim područjima Vrbaške, Bistrice i Gašnice, kojima će dostaviti hranu i vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije