Gradovi

Nova skupštinska većina i smjene u Srebrenici zbog raskola u SDA

Nova skupštinska većina i smjene u Srebrenici zbog raskola u SDA
Foto: Ilustracija | Nova skupštinska većina i smjene u Srebrenici zbog raskola u SDA

SREBRENICA - Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica sa funkcije predsjednika tajnim glasanjem smijenjen je Alija Tabaković iz SDA, a na isti način za novog predsjednika izabran je nezavisni odbornik Nedib Smajić, koji je napustio SDA.

Odbornici su danas tajnim glasanjem razriješili i zamjenika načelnika ove opštine Nermina Alivukovića iz SDA, a na to mjesto imenovali Hamdiju Fejzića iz frakcije koja je napustila SDA.

Ovo je peti put u ovom mandatu da dolazi do promjene skupštinske većine u opštini Srebrenica, s tim da svaki put nije mijenjan zamjenik načelnika opštine.

Do formiranja nove skupštinske većine došlo je zbog podjela i raskola u SDA i neslaganja većine odbornika sa stavovima preostalih članova te stranke u srebreničkom parlamentu.

Današnjim razrješenjima i promjenama prethodila je žučna rasprava i brojne skupštinske pauze, te ometanje rada sjednice od pojedinih odbornika, što je predsjednik Tabaković tolerisao i nije ih opominjao niti izricao sankcije, ali je samoinicijativno u jednom trenutku rekao da prekida sjednicu i izašao iz sale.

Potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a prihvatio je tumačenja nekih odbornika da je Tabaković prekršio Poslovnik o radu Skupštine opštine i da se odbornici nisu izjasnili za prekid sjednice, pa su odlučili da nastave rad u krnjem sastavu.

U sali je ostalo 14 odbornika od ukupno 21 koliko broji srebrenička Skupština, među kojima su bila četiri Bošnjaka i osam Srba.

Sjednicu su, osim Tabakovića, napustila još dva odbornika SDA, jedan iz Stranke za BiH, jedan bivši član SDP-a BiH, te po jedan odbornik PDP-a i NDP-a.

Novu skupštinsku većinu čine četiri odbornika SNSD-a, dva iz SDS-a, tri nezavisna odbornika, koji su napustili SDA i jedan odbornik SDP-a BiH i jedan iz Srpske radikalne stranke, a u radu su učestvovala i dva odbornika DNS-a, iako još nisu potpisali međustrnački dogovor o formiranju nove skupštinske većine jer, kako je rekao predsjednik te stranke Velibor Rankić, ne žele se baviti ovim pitanjem u toku predizborne kampanje.

Za smjenu Tabakovića i izbor Smajića na mjesto predsjednika Skupštine opštine glasalo je 12 odbornika, dok je jedan glas manje bio za smjenu Alivukovića i izbor Fejzića za zamjenika načelnika opštine.

Potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović rekao je da je do ovih promjena došlo da bi se spriječila stalna opstrukcija u radu parlamenta i obezbijedio njegov efikasniji rad.

Pavlović je istakao da je, uprkos velikim pritiscima iz raznih centara, sačuvano srpsko jedinstvo u Srebrenici, jer su u skupštinskoj većini ostali zajedno SNSD i SDS.

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Nedib Smajić rekao je da će mu u radu osnovni cilj biti da uspostavi dobru saradnju zakonodavne i izvršne vlasti u ovoj opštini, koje do sada, kako je ocijenio, nije bilo, da bi se stvarali bolji uslovi za ekonomski razvoj i zapošljavanje, te spriječilo iseljavanje stanovništva sa ovog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije