Gradovi

Novac usmjeriti za izgradnju bolnice i škola

Novac usmjeriti za izgradnju bolnice i škola
Novac usmjeriti za izgradnju bolnice i škola

ISTOČNO SARAJEVO- Skupština grada Istočno Sarajevo pozvala je Vladu Republike Srpske da 26,6 miliona KM namijenjenih za izgradnju zgrade za smještaj lica koja rade u zajedničkim institucijama BiH presumjeri na izgradnju nove Bolnice Istočno Sarajevo i škola, kao i za saniranje negativnog stanja u RTV Istočno Sarajevo.

Protiv ovog zaključka gradske Skupštine, koji su predložili odbornici PDP-a, bili su odbornici SNSD-a. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da se slaže da treba da se rješava i smještaj ljudi koji rade u zajedničkim institucijama BiH, ali da to nije prioritet. 

Samardžija je istakao da će grad i ubuduće nastojati da ostvari dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske, ali da, kako je rekao, ne treba zapostavljati Istočno Sarajevo kada je riječ o infrastrukturnim objektima. 

Odbornik PDP-a Dragiša Delić rekao je da se na "ovom zaključku vidjela briga SNSD-a o građanima Istočnog Sarajeva". 

"Mi ćemo i dalje insistirati, ako treba preduzećemo i radikalnije mjere, ali Bolnica Istočno Sarajevo biće izgrađena", rekao je Delić, dodavši da on podržava gradnju Bolnice u Banjaluci, ali isto tako "moli da se napravi i nova zdravstvena ustanova u Istočnom Sarajevu". 

Odbornik SNSD-a Željko Stojanović istakao je da je Vlada Republike Srpske u Istočnom Sarajevu uložila mnogo sredstava u Jahorinu, izgradnju škola, fakulteta, sportskih sala, puteva, tunela...

On je naglasio da je ovaj zaključak Skupštine grada produkt politikanstva, jer kada je bilo vrijeme da se nađe rješenje za RTV Istočno Sarajevo, grad ga je gurnuo u stečaj, a sada se donose ovakvi zaključci. 

"Bolnica će biti izgrađena, a oni sada love u mutnom kako bi sebi uzeli zaslugu što će biti izgrađen taj objekat", rekao je Stojanović, naglasivši da će Vlada Republike Srpske nastaviti i dalje da ulaže u Istočno Sarajevi i nikada neće zaboraviti istočni dio Republike Srpske. 

Odbornik SDS-a Slavko Tošović rekao je da bi volio da zna kada će početi izgradnja Bolnice Istočno Sarajevo, upitavši gdje su sredstva Vlade Grčke koja su bila namijenjena za ovu zdravstvenu ustanovu.

Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku o koeficijentima za utvrđivanje plata gradskih funkcionera, koje su konstituisanjem vlasti, nakon prošlih lokalnih izbora, smanjenje za 25 odsto i na današnjoj sjednici to je i potvrđeno.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je prosječna plata u Administrativnoj službi grada 812 KM, što je ispod republičkog prosjeka, dok je u nekim opštinama u sastavu grada ona znatno veća.

"Kada su u pitanju plate mi smo daleko ispod onogo što nam je zakonom omogućeno i nismo iskoristili mogućnost da plate povećamo u odnosu na broj stanovnika", pojasnio je on.

Stojanović je istakao da su odbornici SNSD-a imali primjedbu i na plate funkcionera koje iznose po tri, četiri hiljade maraka i više. On je upitao zašto nisu smanjene plate funkcionera, pa da se taj novac usmjeri u nešto drugo. 

Skupština je na današnjoj sjednici prihvatila i Informaciju o preventivnom djelovanju protiv zloupotrebe droga i opojnih sredstava na području grada, Izvještaj o funkcionisanju javnog gradskog prevoza i prijedlog mjera za poboljšanje, kao i Izvještaj o utrošku finansijskih sredstava datih srednjim školama u 2014. godini i plan utroška za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije