Gradovi

Novi portal Doboja pun propusta

Novi portal Doboja pun propusta
Novi portal Doboja pun propusta

DOBOJ - Samo deset dana nakon što su se iz Gradske uprave Doboj pohvalili novom zvaničnom internet prezentacijom grada, posjetioci su ne samo otkrili neke greške, nego su razočarani što neće moći dobiti pojedine usluge online, nego će i dalje čekati u redovima ukoliko žele rodni list ili uvjerenje o državljanstvu.

Na novom portalu, koji je predstavljen samo na latinici, bez ćirilične opcije, se između ostalog potkrala gramatička greška, pa tako umjesto potpredsjednik Skupštine grada stoji podpredsjednik, a da tu funkciju obavlja Miloš Bukejlović (SDS) posjetioci sajta ne mogu saznati, jer njegovo ime nije navedeno.

Ni Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada, nije dobio svoje mjesto na zvaničnoj internet prezentaciji, ali je zato greškom uvršten među odbornike SDA, iako je on član SBiH.

Nova internet stranica ažurirana je nakon prve sjednice Skupštine grada, ali se među odbornicima obreo i Slavko Gligorić (DNS), koji je vratio svoj mandat i ostao u poslaničkim klupama Narodne skupštine RS.

Na portalu se može, između ostalog, pročitati biografija gradonačelnika Obrena Petrovića, ali ne i njegovog zamjenika Nebojše Marića, kao ni ostalih gradskih funkcionera.

Iz kabineta gradonačelnika poručuju da je veb-sajt napravljen vlastitim resursima, materijalnim i ljudskim.

"Grafički dizajner je plaćen 450 KM za konsultacije, što je ispod svakog minimuma, i hosting je plaćen 360 KM kod firme iz Tuzle", naveli su iz Gradske uprave.

"Portal je inovativan zbog korištenja novih platformi i predviđene mogućnosti informisanja. Vizuelni efekti su primjereni namjeni, svedeni tako da efikasnost pristupa informacijama dolazi do izražaja. Veb programerska podloga je osjetna s obzirom na to da je brzina učitavanja odlična", kaže Daliborka Lukić, odbornica SDS-a.

Novi portal je napredniji, kaže Danijel Gajić, SNSD-ov odbornik, ali ne odgovara vremenu u kojem živimo.

"Ne postoje online servisi da bi građani određene usluge mogli da dobiju, a da ne dolaze na šalter da podnose zahtjev. Možda to ne može za sve, ali sigurno postoje usluge koje bi se tako mogle pružiti", kazao je Gajić.

Iako se na portalu nudi opcija e-kancelarija, koja predviđa izdavanje dokumenata online, ona još nije u funkciji, te će Dobojlije morati naoružati strpljenjem i na šalterima potražiti ove usluge.

S obzirom na to da lokalna vlast nema vizije, tako i veb-master nema vizije koja bi trebalo da bude svrha gradskog portala, smatra Slaviša Pavlović, urednik portala Dobojski info.

"Oni samo mijenjaju domene, ime i poneku vizuelnu promjenu, ali suštinske promjene nema, da ja kao građanin mogu brzo, pregledno i tačno da dođem do informacije koja mi je potrebna. Tu ne mogu kriviti veb-mastera, možda bi on to napravio, ali vlast nije 'prozirna', transparentna, tako da na tom sajtu ništa bitno nije dostupno", naveo je Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije