Gradovi

Obilježen Dan oslobođenja grada

Obilježen Dan oslobođenja grada
Obilježen Dan oslobođenja grada

NOVI GRAD - Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje Majka partizanska u Novom Gradu je obilježen 1. maj - Dan oslobođenja grada 1945. godine u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik opštinske Komisije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Aleksandar Janković istakao je da je današnji datum jedan od značajnijih u novijoj istoriji.

"Ti majski dani 1945. godine bili su značajni za cijelu Evropu jer je konačno slomljen otpor nacizma i fašizma", rekao je Janković.

On je podsjetio da je Novi Grad bio jako uporište nacista i ustaša tokom cijelog Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoči i činjenica da je oslobođen poslije Berlina.

Sekretar Opštinskog odbora SUBNOR-a Vojin Bera podsjetio je da je Novi Grad oslobođen ujutro 1. maja 1945. godine, uz ogromne žrtve.

"U operaciji oslobođenja palo je 1.700 žrtava koje ne smiju biti zaboravljene, kao ni njihov doprinos za sve buduće generacije", rekao je Bera.

On je naveo da je cijela današnja Evropa zasnovana na tekovinama antifašističke borbe i da mlade generacije ne smiju zaboraviti da su svoj doprinos dali i njihovi djedovi i očevi.

Presudnu ulogu u oslobađanju Novog Grada imala je 39. Krajiška divizija kojoj su se kasnije priključile 23. Srpska divizija, 17. Partizanska brodska brigada i 28. Slavonska divizija, dok su Novi Grad držale 373. Njemačka divizija i dijelovi Četvrte ustaško-domobranske divizije.

Polaganju vijenaca prisustovali su predstavnici opštinskog odbora SUBNOR-a, opštine Novi Grad i učenici novogradskih srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije