Gradovi

Obilježen dan bez automobila

Obilježen dan bez automobila
Foto: N.N. | Obilježen dan bez automobila

PRIJEDOR - U Prijedoru je obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila u užoj gradskoj zoni povodom obilježavanja evropske kampanje "Dan bez automobila 2018", čiji je cilj promovisanje alternativnih vidova radi očuvanja životne sredine.

Saobraćaj za automobile je obustavljen u 11.00 časova, a zabrana važi do 14.00 časova.

Šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge u prijedorskoj Gradskoj upravi Aleksandar Jeftić izjavio je novinarima da je ova aktivnost jedna u nizu koje se sprovode tokom "Evropske sedmice mobilnosti", a koja se ove godine obilježava pod sloganom "Kombinuj se i kreći se".

"`Evropska sedmica mobilnosti` pruža priliku za razmatranje konkretnih rješenja za izazove kao što su zagađenje vazduha i buka, saobraćajne gužve, saobraćajne nezgode i zdravstveni problemi prouzrokovani emisijama štetnih gasova iz automobila", rekao je Jeftić.

On je dodao da je ove godine akcenat na multimodalnosti, odnosno na kombinovanju transportnih modela u okviru jednog ili više putovanja.

"Dan bez automobila" obilježen je tako što su najmlađi Prijedorčani na biciklima i pješke prodefilovali ulicama grada u kojima je bio obustavljen saobraćaj za motorna vozila i transparentima upozoravali na probleme koje automobili sa sobom nose.

U obilježavanju "Dana bez automobila" učestvovali su prijedorski osnovci i članovi sportskih klubova, a pridružila su im se i djeca iz vrtića koja su kredom oslikavala ulice Prijedora.

"Evropska sedmica mobilnosti", prema propisima Međunarodne povelje evropske inicijative, traje od 16. do 22. septembra, a pokrenuta je kao evropska inicijativa u koju su od 2002. godine uključeni 431 grad i mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije