Gradovi

Obilježen dan odbrane Novog Grada

Obilježen dan odbrane Novog Grada
Foto: Srna | Obilježen dan odbrane Novog Grada

NOVI GRAD - U Novom Gradu je obilježen Dan odbrane, datum kada je u septembru 1995. godine teritorija opštine odbranjena od napada prvo Hrvatske vojske a zatim i Armije RBiH.

Delegacije su jutros položile vijence i prislužile svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu.

Nakon posjete spomen-sobi, učenici novogradskih srednjih škola su sa predstavnicima opštine, Opštinske boračke organizacije i žiteljima krenuli na Marš slobode do Novske planine gdje je u septembu 1995. godine bila zadnja linija odbrane Novog Grada.

Načelnik opštine Miroslav Drljača naglasio je danas da je 25. septembar važan datum za odbranu Novog Grada.

"U septembru 1995. godine oslobođen je prostor naše i opštine Krupa na Uni i određena je granica Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je on.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da je ovu opštinu u septembru 1995. godine napala Hrvatska vojska, a zatim i Armija RBiH.

"Nakon napada Hrvatske vojske 18. i 19. septembra, Armija BiH napala je 19. septembra. Novogradska brigada bila je prisiljena na defanzivu i evakuaciju stanovništva iz podgrmečkog dijela opštine. U pomoć nam je 21. septembra stigla 43. motorizovana i druge brigade i u kontranapadu oslobodili smo opštinu", rekao je Gačić.

Komandant Prvog bataljona Novogradske brigade Momir Kovačević rekao je da je napad na ovu opštinu uslijedio nakon operacije "Oluja" i pada Republike Srpske Krajine.

"Nakon utvrđivanja linije u napadu Hravtske vojske, našli smo se sami na udaru Petog korpusa Armije BiH. Nakon povlačenja na Novsku planinu konsolidovali smo redove i vratili 320 kilometara kvadratnih teritorije koja je bila zauzeta u 17 sela novogradske opštine", rekao je Kovačević u istorijskom času.

Druženje učesnika rata i veterana nastavljeno je uz vojnički ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije