Gradovi

Obilježen dan škole djece i mladih sa smetnjama u razvoju

Obilježen dan škole djece i mladih sa smetnjama u razvoju
Obilježen dan škole djece i mladih sa smetnjama u razvoju

PRIJEDOR - Javna ustanova "Centar Sunce" Prijedor, koju pohađa stotinu djece i mladih sa smetnjama u razvoju, svečano je obilježila dan škole u prepunoj sali Pozorišta Prijedor.

Direktor ove ustanove Slađana Radaković rekla je da se dan škole prvi put obilježava u saradnji sa Medicinsko-tehnološkom i građevinskom školom, čiji su učenici u okviru predmeta demokratija i ljudska prava došli na ideju da se druže sa štićenicima ovog centra.

"Nakon jednogodišnje saradnje došli smo na ideju da zajednički pripremimo i program svečanosti", rekla je Radakovićeva novinarima.

Štićenici su se sinoć publici predstavili pjesmom, recitacijom, igrom, glumom i modnim performansom, a program je pratila i izložba rukotvorina nastalih u brojnim i raznovrsnim sekcijama ove škole.

Obilježavanju dana škole, u kojem su gostovali i Etno grupa "Molitva" i manekenska sekcija Jelene Govedarice, prisustvovao je Zdravko Marjanović, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Osim vlastitih priredbi i prodajnih izložbi vlastitog stvaralaštva, učenici ove ustanove redovno učestvuju na specijalnim olimpijskim igrama, u bogatim vannastavnim aktivnostima i u raznim manifestacijama, sajmovima i projektima, posjećuju druge škole, izletišta i razne ustanove, imaju himnu škole i inkluzivni hor, a likovni radovi nekih od njih izloženi su i u centrali UN u Njujorku.

Nekadašnja Specijalna osnovna i srednja škola "Đorđe Natošević" Prijedor po useljenju u novu zgradu prije godinu i po dana preregistrovana je u "Centar Sunce" i proširila je djelatnost na predškolske, vrtićke, dnevne i produžene boravke i započela regionalni razvoj.

Stare, trošne montažne barake zamijenilo je novo, moderno i funkcionalno zdanje u koje je iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske uloženo milion KM, iz lokalne zajednice 260.000 KM, a iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske 200.000 KM.

Nizom humanitarnih i kampanja i akcija naknadno je prikupljen novac za opremanje specijalizovane prostorije, takozvane senzorne sobe, koja je izolovana od spoljšnih uticaja, obložena strunjačama i potpuno bezbjedna, a sadrži različitu opremu kojom se namjenski i kontrolisano djeluje na čula korisnika.

Odlukom nastavničkog vijeća posljednjih pet godina kao dan škole obilježava se 3. maj, Međunarodni dan sunca, umjesto 3. decembra, Međunarodnog dana invalida, kako se štićenici ove ustanove ne bi povezivali sa invalidnošću, a budući da se djeca sa Daunovim sindromom zovu djecom Sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije