Gradovi

Obilježene 74 godine od ustanka

Obilježene 74 godine od ustanka
Obilježene 74 godine od ustanka

DOBOJ - Delegacija Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ položila je danas vijenac kod spomen-kosturnice poginulim borcima NOR-a u memorijalnom kompleksu Gradskog parka "Heroja", povodom Dana borca i 74 godine od ustanka naroda dobojskog kraja.

Predsjednik dobojskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a Bogdan Nikolić rekao je Srni da je tokom rata poginulo 650 boraca, a da je u ustaško-fašističke logore odvedeno i ubijeno oko 660 boraca i civila.

"Ispod humke spomen-kosturnice sahranjeno je 184 učesnika NOR-a, od kojih je i pet narodnih heroja dobojskog kraja", naveo je Nikolić.

On je naveo da su na jednom od spomen-obilježja uklesana imena 111 učesnika ustanka iz 1941. godine, koji su tokom oktobra te godine na prevaru pohvatani i od ustaškog prijekog suda osuđeni i strijeljani.

Nikolić je naveo da je grad Doboj tokom Drugog svjetskog rata bio strateško saobraćajno čvorište iz kojeg su njemačke jedinice iz magacina u naseljima Bare i Usora snabdijevale svoje trupe na jugistočnom frontu.

"Doboj je bio potpuno okupiran njemačkim i ustaškim snagama, kao i domobranskim jedinicama, ali su jedinice NOV-a držale pod kontrolom velike dijelove ruralnog područja tadašnje opštine", podsjetio je Nikolić.

On je podsjetio i da je grad Doboj poznat po diverziji iz 1941. godine, kada je uništeno oko 150 njemačkih vagona opreme i naoružanja.

Nikolić je podsjetio da je obilježavanje 74 godine od ustanka naroda dobojskog kraja počelo jutros polaganjem vijenaca na partizanskim grobljima u naseljima Rudanka i Stanovi, te spomen-kosturnici u Johovcu.

Centralna manifestacija biće održana danas na partizanskom groblju u naselju Ritešiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije