Gradovi

Obnavljaju Dom zdravlja "Ozren"

Obnavljaju Dom zdravlja "Ozren"
Obnavljaju Dom zdravlja "Ozren"

PETROVO - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izrazio je nadu da su obezbijeđeni bolji uslovi za radnike i pacijente u obnovljenom objektu Doma zdravlja "Ozren" u Petrovu, u koji je uloženo 201.477 KM.

Za obnovu Doma zdravlja "Ozren" Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite obezbijedilo je 181.477 KM, a opština Petrovo 20.000 KM.

Bogdanić je novinarima rekao da je Ministarstvo naknadno uložilo oko 20.000 KM za rekonstrukciju krova ove zdravstvene ustanove koji je stradao tokom olujnog nevremena u avgustu.

On očekuje da će u narednom periodu doći do znatnih ušteda u održavanju objekta.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pokušava da u svim sredinama približi dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, uključujući i manje lokalne sredine koje imaju potrebu za dodatnim brojem zdravstvenih radnika.

Bogdanić je poručio da su manje sredine prilika nezaposlenim ljekarima u kojima samostalno i oslonjeni na kolege mogu više da nauče.

Direktor Doma zdravlja Zdravko Stanić zahvalio je na uloženim sredstvima za obnovu zdravstvenog objekta, zahvaljujući kojima su omogućeni bolji uslovi za rad i obezbjeđivanje primarne zdravstvene zaštite.

On je naveo da Dom zdravlja trenutno zapošljava 43 radnika, od kojih jedno na određeno, te ukazao da manje sredine nisu interesantne za rad zdravstvenim radnicima.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da se privode kraju i radovi na izgradnji ambulante porodične medicine u Karanovcu, za čiju izgradnju je ukupno uloženo oko 128.089 KM, te da će se na narednoj sjednici Skupštine opštine Petrovo donijeti odluka da se objekat da na korištenje Domu zdravlja.

U objektu Doma zdravlja "Ozren" sanirane su ordinacije porodične medicine, služba hitne pomoći, laboratorija, ginekološka i pedijatrijska ambulanta, prostor u kome se nalazi RTG aparat, te drugi sadržaji u ovom objektu.

Adaptiran je i pomoćni objekat za skladištenje medicinskog otpada, kotlovnica te krov.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obezbijedilo je finansijsku podršku za izgradnju novog objekta ambulante porodične medicine u Karanovcu u iznosu 108.089 KM, a opština Petrovo oko 20.000 KM, kao i projektnu dokumentaciju i građevinske dozvole.

Dom zdravlja u Petrovu ima registrovanih oko 6.100 korisnika medicinskih usluga, od ukupno 7.100 stanovnika. Zdravstvenu zaštitu pružaju četiri tima porodične medicine. Dva tima u centralnom objektu, te po jedan u novoj ambulant u Karanovcu i terenskoj ambulanti u Kakmužu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske obezbijedilo je sredstva kroz projekat "Jačanje zdravstvenog sektora", odnosno iz kredita Svjetske banke i Banke Savjeta Evrope, a u finansiranju projekata učestvovala je i opština Petrovo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije