Gradovi

Obnovljen "put spasa" bolje će povezati Blidinje s drugim dijelovima BiH i RH

Obnovljen "put spasa" bolje će povezati Blidinje s drugim dijelovima BiH i RH
Obnovljen "put spasa" bolje će povezati Blidinje s drugim dijelovima BiH i RH

TOMISLAVGRAD-U opštini Tomislavgrad jučer je obilježen završetak jedne faze radova na sanaciji dionice puta Tomislavgrad – Lipa te rekonstrukcije dijela dionice Lipa – Blidinje, pišu federalni mediji.

Naime, zbog poplava koje su proteklih godina pogodile veći dio BiH, bilo je neophodno izvršiti sanaciju puta od Tomislavgrada prema Lipi u dužini od 15 kilometara.Završena većina radova koje financira Vlada HBŽ-a i Županijska uprava za ceste u iznosu od 1,5 milijona KM.

Prema riječima Ivice Kuliša, direktora Uprave za ceste HBŽ-a, radovima na sanaciji ovog puta će se ubuduće izbjeći plavljenje i zadržavanje vode na istoj, a ujedno je put sanacijom i proširena. Uz ovu dionicu završeno je 80 posto radova i na dionici Lipa – Blidinje. Radi se o 11 km makadama, a put će po završetku svih radova biti spojena na dionicu Posušje – Jablanca. Kuliš ističe kako su radovi na spomenutoj dionici završeni sve do prevoja Klanac, odnosno u dužini od oko šest km. Uskoro kreće potpuna rekonstrukcija ovog prevoja koji je u zimskim mjesecima predstavljao ozbiljan problem zbog velikih nanosa snijega. Tako se ovih dana radi na njegovu spuštanju, u prosjeku za oko sedam metara. Inače, radovi na ovoj dionici puta se financiraju iz sredstava GSM licencija.

Za gradnju, odnosno rekonstrukciju dionice Lipa – Blidinje opština Tomislavgrad je od GSM licencije dobila sredstva u iznosu od dva milijona KM. Kuliš je naglasio kako je plan ove godine završiti sve pripremne radove za navlačenje prvog sloja asfalta i na dionici od Klanca prema Blidinju.

“Asfaltiranje ove dionice planiramo napraviti iduće godine”, kazao je Kuliš. Zanimljivo je spomenuti kako su ovaj put, čija je gradnja započela još prije više od 23 godine, nazvali “putem  spasa” jer je spasila hiljade nesrećnika koji su ovuda bježali pred ratnim nedaćama. Prema riječima načelnika opštine Tomislavgrad Ivana Vukadina, ovaj put najkraći je putni pravac na relaciji Split – Sarajevo.

– A ujedno je najlakše održavana u zimskim uslovima. Ako znamo da Park prirode Blidinje i Skijaški centar Risovac predstavljaju ogroman turistički potencijal, onda je dovoljno rečeno o važnosti ove ceste, kazao je Vukadin.Cesta veliki značaj za BiHFederalni ministar prometa i veza Denis Lasić kazao je kako je rekonstrukcija ovog puta od velikog značaja za cijelu BiH, budući da isto povezuje općinu Tomislavgrad s Blidinjem.

Lasić je obećao daljnja ulaganja u putnu infrastrukturu u ovom dijelu FBiH, posbno u dijelovima koja su godinama sistemski zapostavljane od viših nivoa vlasti. Za mnoge mještane ovog dijela tomislavgradske opštine sanacija puta je od velikog značaja.

– Izgradnjom ovog puta živnut će skijališta na Blidinju jer su dosad zbog loše saobraćajne povezanosti turisti išli na Kupres. Ovim pravcem od Splita do Blidinja se može doći za malo više od sat vremena, kaže mještanin Božo Markić.

Završetak ove faze okupio je pod prevojem Klanac više od pedeset predstavnika svih nivoa vlasti, investitora i prijatelja opštine Tomislavgrad, a za dobru hranu i piće potrudili su se mještani sela Risovac na čelu s Ivanom Bošnjakom Lagunom koji je obećao još veću feštu kad asfalt iziđe na Blidinje. Potporu su mu dale i Marija i Albina Vukoja iz Hajdučkih vrleti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije